Lisanne Beijen
Lisanne Beijen Elektrische auto's 17 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Hoe de elektrische auto het einde van de sedan kan betekenen

Als iemand je een potlood en A4-tje zou geven en je zou vragen om een auto te tekenen, is de kans groot dat je een sedan tekent. Een sedan is al jarenlang de meest herkenbare auto-vorm die er is. De populariteit van dit type auto loopt alleen wel een steeds grotere deuk op, mede door de toenemende populariteit van SUV’s en hatchbacks. Er lijkt nog een concurrent voor de sedan te zijn bijgekomen: de elektrische auto.

Laten we allereerst het volgende ophelderen: er bestaan elektrische sedans. Wat dacht je bijvoorbeeld van de BMW 330e: deze elektrische auto staat in de top tien meest verkochte elektrische auto’s van 2021. Toch lijken elektrische auto’s het bestaan van de sedan te bedreigen.

Elektrische auto duwt sedan van de weg

Chevrolet Impala, Cadillac CT6, Ford Fusion, Honda Civic Si en Civic Coupe, Toyota Avalon, Mazda 6, Lexus GS en Volkswagen Passat: dit zijn zomaar een aantal sedans waarvan de productie wordt stopgezet. Sedans waren jaren lang de meest populaire auto. Dat is anno 2021 niet meer zo. Auto’s met veel ruimte, voor een gezin en/of voor bagage, lijkt de norm. De sedan wordt een soort bedreigde diersoort op de weg.

De populariteit van sedans neemt al een lange tijd geleidelijk af. Volgens experts van IHS Markit, een bedrijf dat data analyseert voor verschillende industrieën over de hele wereld, is de elektrische auto een reden waarom autofabrikanten de productie van hun oude vertrouwde sedans stoppen.

Peugeot 3008 PHEV elektrische auto
Peugeot 3008 PHEV (Afbeelding: Peugeot)

De transitie naar elektrisch rijden is een kostbare voor autofabrikanten. Het ontwikkelen van nieuwe elektrische auto’s en compleet nieuwe modellen kost veel geld. Doordat autofabrikanten moeten investeren in elektrisch rijden delft de ooit populaire sedan volgens de experts het onderspit. Dat is niet vreemd; elektrisch rijden is hot en de sedan is, tja, not.

Uiteindelijk gaat het maar om één ding: €€€

De autowereld is er een die in de toekomst waarschijnlijk volledig draait op elektriciteit, maar altijd volledig blijft draaien om geld. Doordat de smaak van de consument door de jaren heen is veranderd, is er anno 2021 meer geld te verdienen met het ontwikkelen van SUV’s, crossovers en hatchbacks. Een sedan is simpelweg niet de meest praktische auto.

Betekent de elektrische auto het definitieve einde van de sedan? De tijd zal het leren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!