Elektrische auto pas echt een succes als dit probleem wordt aangepakt

Elektrische auto's Lisanne Beijen 12 jul 2021
Leestijd: 2 minuten

Er is veel enthousiasme voor de elektrische auto. Het is een milieuvriendelijker alternatief op een auto die op benzine of diesel rijdt, hij rijdt stiller en houdt onze leefomgeving schoon. Toch is er iets dat veel mensen weerhoudt van het kopen van een elektrische auto, en dan hebben we het niet over de prijs.

Elektrische voertuigen worden steeds betaalbaarder en daardoor interessanter voor het grote publiek. Toch is men voorzichtig in de overstap naar elektrisch rijden. De grootste reden hiervoor is een wezenlijke angst: oplaadangst.

Elektrische auto kopen? Nee dank je, ik heb oplaadangst

Je kunt vast wel raden wat oplaadangst inhoudt: niet de angst om de auto’s stekker in een laadpaal te steken, maar de angst met een lege accu langs de weg te staan omdat er niet genoeg laadpunten zijn. Deze angst wordt gevoed door de bezorgdheid over een beperkte actieradius waardoor men niet tijdig een oplaadpunt vindt. Dit is geen irreële angst, omdat de infrastructuur rondom elektrisch rijden nog in zijn kinderschoenen staat. Al wordt er wel hard aan de weg getimmerd om deze te verbeteren.

Nederlandse overheid timmert aan de weg, en aan de laadpalen

Ongeveer een jaar geleden besloot de landelijke Nederlandse overheid in samenwerking met lokale regio’s om extra te investeren in oplaadpunten voor elektrische auto’s. Er werd samen in totaal 30 miljoen euro uitgetrokken om een landelijk laadnetwerk te verwezenlijken. Het doel? 1,7 miljoen oplaadpunten in heel Nederland. Dat moet genoeg zijn om de naar verwachting 1,9 miljoen elektrische auto’s op de weg in 2030 op te laden. Om het enorme aantal van 1,9 miljoen laadpalen te bereiken moeten er dit jaar zo’n 213 laadpalen per dag uit de grond worden gestampt.

Nissan Ariya
Opladen (Afbeelding: Nissan)

Ondanks de acties vanuit de Nederlandse overheid om de infrastructuur rondom elektrische auto’s te verbeteren zijn veel consumenten nog sceptisch, en dus bang, over de oplaadmogelijkheden. En dat terwijl er nergens ter wereld zoveel laadpunten per vierkante kilometer staan als in Nederland, aldus de Rijksoverheid.

Volgens de European Automobile Manufacturers’ Association zijn er in Nederland op dit moment zo’n 66.665 oplaadpunten. Dit in vergelijking tot 45.751 oplaadpunten in Frankrijk en 44.538 laadpalen in Duitsland. 70 Procent van alle laadpalen in Europa staan in Nederland. Is oplaadangst nog steeds een reële angst als je in Nederland woont? Misschien is het tijd om jezelf eroverheen te zetten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen