Elektrische auto heeft verborgen kosten die bijna iedereen over het hoofd ziet

Elektrische auto's Sam Dille 6 mrt 2023
Leestijd: 3 minuten

Als mensen het hebben over elektrische auto’s, ligt de focus meestal op besparingen. Van geld besparen vanwege dure benzineprijzen tot het verminderen van CO2-uitstoot.

Dat klopt voor een deel. Een rapport van Consumer Reports laat zien dat een elektrische auto op lange termijn minder duur is dan een voertuig op gas. Maar dat is slechts een deel van het verhaal.

5 kosten die je over het hoofd ziet bij het kopen van een elektrische auto

Er zijn namelijk een aantal kosten die gepaard gaan met het kopen en onderhouden van een elektrische auto. Het is belangrijk dat je hier goed van op de hoogte bent voordat je de grote sprong waagt. Deze vijf zijn de meest voorkomende.

1. Hoge aankoopprijs

We beginnen met kosten die eigenlijk niet onverwacht zijn. Elektrische voertuigen zijn een stuk duurder dan voertuigen die rijden op benzine of diesel. EV’s hebben complexere technologie die simpelweg meer kost om te produceren. Volgens de National Resources Defense Council kostte de gemiddelde elektrische auto in 2021 ongeveer 10.000 euro meer dan het industriegemiddelde.

De overheid biedt wel enkele belastingvoordelen voor mensen die EV’s aanschaffen. Maar zelfs als je hier rekening mee houdt, heb je behoorlijk wat geld nodig om een elektrisch voertuig aan te schaffen. Al deze factoren zorgen ervoor dat EV’s voor sommige mensen onbetaalbaar zijn.

2. Reparatiekosten van een elektrische auto

Elektrische auto’s hebben geen olieverversing of ander traditioneel onderhoud nodig. Toch heeft een EV wél onderdelen die nu en dan vervangen moeten worden, zoals de batterij. Deze onderdelen kunnen heel prijzig zijn. JD Power ontdekte dat reparaties voor EV’s 1,6 tot 2,3 keer hoger zijn dan hun tegenhangers op traditionele brandstoffen. Er is ook goed nieuws. Op de lange termijn kosten elektrische auto’s de helft minder om te onderhouden dan voertuigen op benzine. Toch moet je wel verwachten dat reparaties meer geld kosten.

EV opladen
Supersnel de weg weer op. (Afbeelding: Consumentenbond)

3. Laadpaalkosten

Eigenaren van elektrische auto’s hebben een soort laadstation in hun huis nodig om hun voertuigen van stroom te voorzien. En die zijn zeker niet goedkoop. De goedkoopste laadstations kunnen tot 2.300 euro kosten. En krachtigere opladers die sneller werken, kunnen tot 2.700 euro kosten. Als je twijfelt over de aanschaf van een EV dan is het heel belangrijk dat je hier rekening mee houdt. Zonder een laadpaal kun je immers niet ver met je nieuwe EV rijden.

4. Verzekeringspremies

Omdat elektrische auto’s duurder zijn, zijn ook de reparatiekosten hoger. Dit komt deels door hun dure componenten, maar ook omdat er minder monteurs zijn opgeleid voor deze reparaties. Monteurs die wel een EV kunnen repareren, vragen daarom meestal hoge kosten. Autoverzekeringsmaatschappijen houden hier natuurlijk allemaal rekening mee, dus zijn de premies vrij hoog.

5. Range anxiety

Een kostenpost die vaak over het hoofd wordt, is range anxiety. Dit is de angst dat je auto niet genoeg bereik heeft om je te brengen waar je naartoe moet. Range anxiety kan ervoor zorgen dat je meer tijd besteed aan het opladen dan eigenlijk nodig is. Sommige mensen kopen zelfs een extra voertuig, voor het geval ze verder moeten rijden dan wat hun EV toelaat.

Om deze valkuil te vermijden, moet je goed onderzoek doen naar het bereik van jouw elektrische auto. Bekijk vervolgens hoe veel kilometer je op een dag gaat rijden en hoe lang je vervolgens moet opladen. Dan hoef je niet uit voorzorg meer op te laden dan nodig is.

Elektrische auto snelheid
Niet te snel rijden! (Afbeelding: Unsplash)

Is een elektrische auto deze kosten waard?

Elektrische auto’s zijn op dit moment misschien duur voor sommige bestuurders, maar er is hoop. Naarmate elektrische voertuigen gebruikelijker worden, dalen ook hun prijzen. Benieuwd naar meer voordelen van de elektrische auto? Ontdek het in onderstaand artikel.

5 redenen waarom een elektrische auto beter is dan een benzinebak

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen