Lisanne Beijen
Lisanne Beijen Elektrische auto's 21 mrt 2021
Leestijd: 2 minuten

Elektrische auto: echt winst voor het milieu of minder goed dan gedacht?

De elektrische auto heeft veel voordelen: zo vermindert hij bijvoorbeeld geluidsvervuiling, maar een prominenter voordeel is dat minder vervuilend voor de lucht is dan de ‘gewone’ auto. Elektrisch rijden is een stuk groener dan rijden in een auto die diesel of benzine verbrandt, al hoort daar wel een kleine disclaimer bij.

Hoe groen de elektrische auto echt rijdt hangt namelijk deels af van waar de stroom vandaan komt die wordt gebruikt om de auto op te laden. Is dit geen groene stroom? Dan is het opladen misschien iets minder milieuvriendelijk dan je hoopte. Maar maakt dat je elektrische auto ook milieuonvriendelijk? Of zelfs milieu-onvriendelijker dan de auto die op benzine of diesel rijdt? Hieronder het antwoord.

Een vraag van de scepticus: is een elektrische auto die op ‘vuile’ stroom rijdt nog steeds groen?

Doordat een elektrische auto nul CO2 uitstoot is het een goed alternatief op de ‘ouderwetse’ auto. Auto’s hebben namelijk een groot aandeel in de uitstoot van CO2 door de gehele transportsector. De groeiende populariteit voor elektrisch rijden lijkt een stap in de goede richting gezien klimaatverandering een urgente bedreiging is voor alles wat leeft op aarde. Dat de elektrische auto zelf geen CO2 uitstoot betekent echter niet direct dat de auto volledig milieuvriendelijk is. Sceptici van elektrisch rijden zullen blij zijn met de vraag die we in dit artikel stellen; is een auto die voor het opladen geen groene stroom gebruikt nog steeds milieuvriendelijker dan een auto die op diesel of benzine rijdt?

Volgens een onderzoek van het Europese Energy Agency (EEA) is het antwoord op de bovenstaande vraag ja. Zelfs wanneer een auto geen groene stroom gebruikt is de CO2 uitstoot (die in dit geval vrijkomt bij de energiecentrale die brandstof omzet in elektriciteit) zo’n 17 tot 30 procent lager dan die van een auto die op benzine of diesel rijdt. De stroom die in de meeste landen uit het stopcontact komt is namelijk niet volledig afkomstig van de meest smerige bron, zoals steenkool. Zo, alle sceptici kunnen weer rustig adem halen.

Renault Zoe elektrische auto
Renault Zoe (Afbeelding: Renault)

Elektrische auto’s worden alleen maar groener in de toekomst

Groene stroom neemt in veel landen een steeds groter deel in van het stroomverbruik in huishoudens. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door overheden die investeren in groene manieren van energie opwekken. Hierdoor lijkt de toekomst van de elektrische auto rooskleurig. Of beter gezegd: hij lijkt groener dan hij al is. Het opladen van een elektrische auto gebeurt namelijk het meest aan eigen huis. Wanneer steeds meer energieleveranciers gebruik maken van zonne-, water- en windenergie is de stroom die uit het gemiddelde Nederlandse stopcontact komt ook steeds groener. Met die stroom laden we vervolgens onze elektrische auto op.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!