Elektrische auto zonder stuur: dankzij deze wetgeving is het toegestaan

Elektrische auto's Wesley Akkerman 14 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

De elektrische auto die zelf kan rijden moet altijd een stuur aanbieden zodat de bestuurder te allen tijde de controle kan overnemen. Maar een nieuw regel in de Verenigde Staten kan daar – in elk geval aan de overkant van de oceaan – verandering in brengen. Automakers mogen auto’s afleveren zonder pedalen of een stuur.

Tenminste, de eerste stappen daartoe worden nu ondernomen. Dat de elektrische auto met autonome functies tot nu toe pedalen en minstens één stuur heeft, is vanuit veiligheidsoverwegingen. Bovendien zijn het dan voertuigen waarmee je legaal de weg op mag. Maar toch gaat er ondertussen iets veranderen.

Elektrische auto zonder stuur of pedalen

In de VS rijden er ook autonome voertuigen zonder bestuurders rond. En dan neemt zo’n stuur onnodig ruimte in beslag. Ruimte die voor andere zaken ingezet kan worden. Bovendien is zo’n stuur niet nodig wanneer er toch geen bestuurder is. Steeds meer van dit soort auto’s krijgen toegang tot de Amerikaanse wegen.

Elektrische Volvo XC40 met Android Automotive
Volvo XC40 (Afbeelding: Volvo)

Daardoor is er een aanpassing van de wetgeving nodig. En dat komt enkele fabrikanten van zelfrijdende, elektrische auto’s goed uit. Bedrijven als Tesla en General Motors gaven eerder al aan voornemens te zijn auto’s zonder stuur te willen maken. De nieuwe regels maken het voor die ondernemingen dus mogelijk.

Alleen voor specifieke auto’s

De nieuwe regels gelden alleen voor auto’s die vanaf het eerste moment gebouwd zijn als autonome voertuigen. Daardoor krijgen verschillende fabrikanten van de elektrische auto de ruimte om het interieur eens stevig aan te pakken. Wellicht gaar dergelijke voertuigen er van binnen nog meer futuristisch uitzien.

Zowel General Motors als Tesla onthulden in respectievelijk 2018 en 2019 autonome voertuigen zonder een stuur. Echter, waarschijnlijk is de zelfrijdende software nog niet goed genoeg om dergelijke producten op de markt uit te brengen. Maar gezien de ontwikkelingen lijkt dit slechts een kwestie van tijd te zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reuters

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen