Elektrische fiets: 5 opvattingen waar niets van klopt

Wie voor het eerst in aanraking komt met een elektrische fiets is vaak ietwat sceptisch over het elektrische racemonster. We zijn immers onze oude (oma)fietsen gewend en de kracht van onze eigen benen. De wereld van de e-bikes kent dan ook veel misverstanden.

Deze misverstanden helpen we graag de wereld uit. Een elektrische fiets is namelijk al lang niet meer wat hij 10 jaar geleden was. Ontwikkelingen in deze industrie gaan snel en daarom is het belangrijk dat we deze achterhaalde ideeën ook snel onderuit fietsen.

Een elektrische fiets alleen maar is voor luie mensen

Pardon? E-bikes alleen maar voor luie mensen? Wij zijn erg benieuwd hoe iemand wiens grootste inspanning dagelijks bestaat uit het zappen tussen verschillende tv-zenders zichzelf op een e-bike als deze elektrische racefiets van het Italiaanse Bianchi hijst. Laat staan er een ronde op rijdt. Een elektrische fiets mag dan wel een duwtje in de rug geven, maar dat betekent niet dat hij volledig uit zichzelf vooruit beweegt. Wie dat denkt verwart een e-bike duidelijk met een scooter.

Bianchi elektrische fiets
Aria E-Road elektrische racefiets (Afbeelding: Bianchi)

De accu van een e-bike gaat snel leeg

Het is onmogelijk te zeggen dat de accu van een e-bike snel leeg gaat. Allereerst omdat er ontelbaar veel verschillende accu’s bestaan. De een heeft een grotere capaciteit en de andere een iets kleinere. Hoe lang de accu meegaat naast de capaciteit afhankelijk van nog veel meer factoren, waaronder de motor op de fiets, je eigen gewicht, hoeveel je de trapondersteuning je gebruikt, de ondergrond waarop je fietst etcetera.

Hoe ver je kunt fietsen op een elektrische fiets voordat de accu leeg is wordt de ‘actieradius’ of ‘range‘ genoemd. Dankzij de razendsnelle ontwikkeling en groei van de wereld van de e-bike ligt de gemiddelde actieradius van e-bikes tegenwoordig grofweg tussen de 65 en 160 kilometer. Je kunt dus vaak een aardige afstand fietsen voordat de accu leeg is. Al hangt dit ook weer af van wat jij een ‘aardige afstand’ vindt…

Je kunt niet fietsen op een e-bike wanneer het regent

Een vaak gehoord misverstand is dat je niet op een elektrische fiets kunt fietsen als het regent. Dat zou problematisch zijn in een land als Nederland, want regen is hier geen onbekend fenomeen. Het is dan ook onzin. Fietsen op een e-bike in de regen werkt hetzelfde als fietsen op een gewone fiets in de regen; de wegen kunnen iets gladder zijn en je remmen werken misschien iets minder lekker. Al zit het vast wel goed met de remmen van een nieuwe e-bike.

Is je eigen veiligheid niet je zorg maar de veiligheid van je e-bike? Dan kun je daar ook opgelucht over ademhalen. Alle elektrische onderdelen van e-bikes worden tegenwoordig namelijk waterdicht ontwikkeld. Daardoor zijn ze bestand zijn tegen een regenbui. Let wel op: dit betekent niet dat je een e-bike kunt onderdompelen in een bad met water of met een hogedrukreiniger of andere sterke waterspuit moet schoonmaken. Dit kan wel leiden tot schade aan verschillende onderdelen.

regen verkeer
Regenachtige dag (Afbeelding: Ave Calvar Martinez / Pexels)

Een e-bike heeft veel extra onderhoud nodig

Wie alle elektrische onderdelen van een elektrische fiets wegdenkt houdt een gewone fiets over. Een fiets met versnellingen, een ketting (of belt drive), fietslampen en remmen. Deze onderdelen op een e-bike hebben niet meer onderhoud nodig dan de onderdelen op een ‘gewone’ fiets. Het zijn immers dezelfde onderdelen.

De mate waarin de elektrische fiets onderhoud nodig heeft is, net als bij een ‘gewone’ fiets, afhankelijk van hoe intensief je de fiets gebruikt en hoe zorgvuldig je ermee omgaat. Er zijn natuurlijk wel dingen die je kunt doen om het leven van een e-bike zo lang mogelijk te maken; dit zijn onze vijf tips.

Elektrisch fietsen verpest de lol van het fietsen

Wie ooit op een elektrische fiets heeft gezeten zal je vertellen dat rijden op een e-bike heerlijk is én leuk! Eigenlijk de enige manier om dit argument echt te ontkrachten om zelf eens een ritje te maken op een e-bike. We kunnen je wel in geur en kleur vertellen hoe het voelt om op een elektrische fiets te fietsen, maar het gevoel moet je toch echt zelf ervaren.

Ben je na een testrit op een e-bike niet overtuigd dat je het leuker vindt dan fietsen zonder trapondersteuning? Dat is geen probleem. Vergelijk het voor het gemak niet met in een stinkende auto zitten en vaststaan in het verkeer, en bedenk je dan welke van deze twee leuker is.

Reageer op artikel:
Elektrische fiets: 5 opvattingen waar niets van klopt
Sluiten