Elektrische fiets: de 5 populairste (en beste) merken

Elektrische fietsen Lisanne Beijen 10 mei 2020
Leestijd: 3 minuten

Er zijn anno 2020 ontelbaar veel verschillende elektrische fiets-fabrikanten. Bekende merken brengen elektrische fietsen op de markt, maar ook nieuwe fabrikanten schieten de laatste jaren als paddenstoelen uit de grond. Kiezen voor welke e-bike je gaat is dan ook niet makkelijk.

We helpen je graag een handje om het koren van het kaf te onderscheiden. Hieronder vind je 5 populaire en goede elektrische fiets merken. Bij de een kun je terecht voor je elektrische stadsfiets en bij de ander beter voor je elektrische mountainbike.

Elektrische fiets van Kalkhoff

Kalkhoff is een Duitse elektrische fietsen fabrikant. De fabrikant heeft vakmanschap en kwaliteit hoog in het vaandel staan. Nadat de fabrikant jaren decennia lang gewone fietsen ontwikkelde bracht het in 2007 zijn eerste e-bike uit. Sindsdien kun je deze e-bikes van Nederland tot aan Australië op de weg spotten, al worden ze nog altijd in het Duitse Cloppenburg gemaakt. Kalkhoff heeft verschillende e-bikes in het assortiment die ideaal zijn als commuter bikes of voor sportievere uitspattingen.

Kalkhoff Berleen 5.G Pure Advance e-bike
Kalkhoff Berleen 5.G Pure Advance uit 2019 (Afbeelding: Kalkhoff bikes)

Specialized e-bikes

De e-bikes van Specialized worden in Californië ontworpen en in Zwitserland gemaakt. Deze fietsfabrikant bestaat al sinds 1974. In de vroege jaren verkochte de oprichter Italiaanse fietsonderdelen aan fabrikanten in de VS, maar in 1980 begon hij zelf met het ontwikkelen van fietsen. Specialized was een van de eerste fabrikanten die e-bikes maakte met een volledig geïntegreerde accu in het frame.

Je kunt voor zowel commuter bikes als voor elektrische mountainbikes bij Specialized terecht. Hun Turbo Levo, een elektrische mountainbike uit 2019, is een veelgeprezen elektrische fiets dankzij het rijgemak, lichtgewicht frame, hoogwaardige onderdelen en fijne afwerking.

Specialized Turbo Levo elektrische fiets
Specialized Turbo Levo (Afbeelding: Specialized)

E-bikes van Trek

Trek is een van de grootste fietsfabrikanten ter wereld. Met flink wat geld op de bankrekening en de hoognodige kennis in huis over wat een goede fiets maakt, is het niet onverwacht dat Trek goede elektrische fietsen maakt. Trek was een van de eerste fabrikanten die een elektrische fiets op de markt bracht in de VS. Het realiseerde al snel een samenwerking met Bosch om hun fietsen te kunnen voorzien van hoge kwaliteit motoren.

De Amerikaanse fietsenfabrikant ontwikkelt tegenwoordig fietsen in de VS, Europa en Azië. Het (elektrische) fietsen merk heeft veel verschillende e-bikes in de collectie en voegt daar in een hoog tempo nieuwe e-bikes aan toe. De e-bikes van Trek waar wij het meest enthousiast over worden zijn hun verschillende elektrische mountainbikes. Ook die vind je in verschillende prijsklassen voor verschillend gebruik.

Trek Powerfly 5 womens e-bike elektrische mountainbike
Trek Powerfly 5 – damesmodel (Afbeelding: Trek Bikes)

Elektrische fiets van Focus

Focus is de tweede Duitse fietsenfabrikant in dit rijtje van beste en meest populaire elektrische fiets merken. Focus specialiseert zich in e-bikes, racefietsen en mountainbikes. Het is niet vreemd dat Focus elektrische fietsen maakt die zelfs de meest fanatieke fietsers niet teleurstelt: het merk werd namelijk in 1993 opgericht door cyclocross wereldkampioen Mike Kluge.

Een elektrische fiets van Kluge heeft is altijd gemaakt met onderdelen van een hoge kwaliteit: een Bosch motor, versnellingen van Shimano, een accu met een grote capaciteit, en is gebruik gemaakt van sterke en duurzame materialen voor het frame. Je had het waarschijnlijk al geraden, maar aan deze betrouwbare elektrische fietsen hangt ook een aardig prijskaartje; een gemiddelde elektrische mountainbike kost al snel 4500 euro.

Focus JAM 6.8 NINE
Focus JAM 6.8 NINE (2020 model) (Afbeelding: Focus Bikes)

Riese & Müller elektrische fietsen

Ook dit laatste merk is er een die zijn oorsprong vindt bij onze oosterburen. Riese & Müller werd in 1993 opgericht in Duitsland door twee vrienden, Markus Riese en Heiko Müller. Deze fietsenfabrikant maakt verschillende typen high-end elektrische fietsen met onderdelen van een uitzonderlijk hoge kwaliteit. Riese & Müller gebruikt uitsluitend Bosch middenmotoren en en sommige e-bikes hebben zelfs twee ingebouwde accu’s voor een grotere actieradius.

Deze Duitse fietsenfabrikant maakt verschillende innovatieve typen elektrische fietsen, maar is in Nederland misschien het meest bekend door de ‘kindervervoer’ e-bikes. Deze transport e-bikes hebben laadruimte tussen het stuur en het voorwiel waardoor je er met groot gemak je (jonge) kids, hond, en boodschappen in vervoert.

Riese & Müller cargo elektrische fiets
Riese & Müller Load 60 Rohloff cargo fiets (Afbeelding: R-M)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen