Eigen videogame bouwen? Deze 5 gratis tools leren je hoe

Apps Lisanne Beijen 9 mei 2020
Leestijd: 3 minuten

Is het thuisblijven je gaan vervelen? Dan ben je niet de enige. Zet je verveling om in creativiteit en doe er iets nuttigs mee. Zoals bijvoorbeeld zelf een videogame bouwen.

Zelf een computerspel bouwen lijkt moeilijker dan het is. We hebben het natuurlijk niet over een game als Call of Duty, maar een basic spel maken moet lukken. Al helemaal als je nu door al dit ongemak de tijd van de wereld hebt. Om een eigen game te maken heb je alleen een aantal tools nodig. Hieronder vind je 5 gratis tools die je op weg helpen.

1. Videogame bouwen met CryEngine

CryEngine staat bekend als het programma dat aan de wieg stond van de originele Far Cry uit 2004. Dit zorgde voor een enorme toename in populariteit voor CryEngine. Het is een platform van Crytek dat is bedoeld om 3D-spellen mee te maken. De editor is alleen beschikbaar voor Windows en is gratis totdat een project meer dan 5000 dollar verdient binnen een jaar. Check hier de verschillende tutorials die je op de website van CryEngine kunt bekijken voor je van start gaat.

Far Cry 3: Blood Dragon
Far Cry 3: Blood Dragon (Afbeelding: Hollywood Reporter)

2. GDevelop

GDevelop is een open-source 2D game bouwer. Je eerste videogame bouwen is met behulp van deze tool niet zo onmogelijk als het lijkt. De tool helpt je videogames bouwen ook als je niet kunt programmeren. Met dit programma kun je allerlei soorten games bouwen. Denk bijvoorbeeld aan spellen, puzzels en bijvoorbeeld bullet shooters. GDevelop werkt met Windows, MacOS, Linux en heeft ook een webversie beschikbaar. Daardoor kan vrijwel iedereen er mee aan de slag. Benieuwd naar tips en tutorials? Check dan de Wiki van GDevelop.

3. Lumberyard

Amazon’s Lumberyard is een combinatie van verschillende game-development tools en de opslagruimte van de AWS cloud. Dit platform is gebaseerd op een oudere versie van CryEngine en is beschikbaar voor Windows. Lumberyard was een populaire tool om videogames mee te bouwen, maar heeft inmiddels wat populariteit verloren met de opkomst van andere tools. Toch heeft deze gratis tool veel (nieuwe) features om goede cross-platform games mee te bouwen. Een handige extra is de gratis cursus die je leert hoe Lumberyard te gebruiken met AWS.

Amazon AWS Lumberyard videogame bouwen
Lumberyard (Afbeelding: Amazon AWS)

4. Videogame bouwen: Godot

Wil je een videogame bouwen met een intuïtieve en flexibele tool? Dan is Godot misschien waar je naar zoekt. Godot heeft een community met developers die zweren bij deze meer indie-achtige tool. De tool is bedoeld om 2D en 3D videogames mee te bouwen en werkt op Windows, macOS, en Linux. Een van de voordelen aan deze tool is dat hij een groot aantal gratis text tutorials heeft die je opweg helpen met onderwerpen als VR, 2D animatie en andere specifieke topics.

5. Ren’py

Met Ren’py laat jouw visuele en interactieve verhalen tot leven komen. Deze open-source videogame tool werkt gratis op Windows, macOS en Linux. Om te leren hoe je dit programma kunt gebruiken is er een gratis tutorial over Ren’Py beschikbaar op de website. Maar wie een beetje zoekt op Google en YouTube vindt daar nog veel meer handige tips en tricks.

videogame bouwen Ren'Py
Ren’py (Afbeelding: Renpy)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen