Elektrische fiets: 5 tips om te voorkomen dat je e-bike gestolen wordt

Elektrische fietsen Lisanne Beijen 20 feb 2021
Leestijd: 4 minuten

Ben je in het bezit van een elektrische fiets? Dan wil je dat ongetwijfeld ook zo houden. Goede beveiliging van je e-bike moet daarom bovenaan je prioriteitenlijstje staan. Elektrische fietsen zijn namelijk helaas ook een geliefd doelwit van fietsendieven.

Er zijn verschillende manieren waarop je een elektrische fiets kunt beschermen tegen diefstal. Hieronder hebben we vijf tips voor je op een rij gezet.

Kies voor de juiste en sterkste sloten

Je elektrische fiets heeft ongetwijfeld een ingebouwd ringslot en misschien ook een kettingslot of beugelslot. Sommige e-bikes hebben hiernaast, of als vervanging, ook een slim slot. Al deze sloten lijken misschien voldoende bescherming voor je dure geliefde e-bike, maar een beetje extra bescherming kan nooit kwaad. Daarnaast is het hebben van een sterk slot een vereiste van de meeste verzekeraars.

In Nederland wordt het ART Keurmerk uitgegeven aan sloten door Stichting ART (onderdeel van deze stichting zijn verschillende organisaties waaronder de ANWB en Bovag). Hoe meer sterren op het ART Keurmerk te zien zijn, hoe beter het slot beveiligt tegen diefstal. Fietssloten hebben vaak een ART-2 of ART-3 rating en sloten voor scooters en motoren een ART-4 rating.

Wanneer je net een klein fortuin hebt uitgegeven aan een elektrische fiets zit je misschien niet te wachten op de aanschaf van een duur slot. Toch is deze aanschaf het geld altijd waard. Al is een AXA ringslot met ART-2 rating al te koop voor 20 euro. Die prijs valt reuze mee. Onthoud dus; gebruik altijd twee (minimaal ART-2) sloten en lees de polis van je verzekeraar grondig door om er zeker van te zijn dat je daarmee goed zit. Zo is er voor een speed-pedelec vaak een ART-3 slot vereist.

ART-2 fietsslot elektrische fiets
Cubic kettingslot met ART-2 rating (Afbeelding: Protect)

Zet je e-bike ergens aan vast

Hoe goed en sterk het slot van je elektrische fiets ook is; je e-bike is altijd kwetsbaar wanneer hij op de stoep voor je deur, kantoor of in de stad geparkeerd staat. In de late uurtjes, maar zelfs overdag, worden (elektrische) fietsen gestolen door ze ‘simpelweg’ in busjes te laden. Dat driedubbele slot van je? Daar maken de dieven zich pas druk om nadat ze lang en breed zijn vertrokken. Zorg er daarom voor dat je het kettingslot van je elektrische fiets altijd aan een paal, een fietsenrek dat in de grond zit gemetseld, of iets anders te vergrendelen dat solide aan de grond of muur is bevestigd.

Let ook op hoe je de fiets vergrendelt. Slinger een kettingslot bijvoorbeeld niet door een van de wielen van je elektrische fiets slingert, maar zet de fiets vast aan het frame. Dieven halen het voor- en achterwiel van je e-bike namelijk zo van het frame af waarna ze er met de rest van je dure e-bike vandoor gaan.

Een alarm voor op je elektrische fiets

Door de groeiende populariteit van elektrische fietsen is een nieuwe gadget geboren: een alarm voor fietsen. Deze innovatie gaat vaak gepaard met een (slim) slot. Sommige van deze nieuwe producten (bijvoorbeeld op Kickstarter) zien er nog niet 100 procent waterdicht uit, maar er zijn ook al een aantal goede opties op de markt. En sommige elektrische fietsen hebben zelfs een ingebouwde bewegingssensor en alarm, zoals deze vijf diestalbestendige e-bikes. Een luid alarm maakt het net wat onwaarschijnlijker dat er iemand met je geliefde e-bike vandoor gaat.

mokumono Delta S elektrische fiets
Mokumono Delta S (Afbeelding: Mokumono Cycles)

Haal de accu en andere losse onderdelen van de elektrische fiets af

Sommige elektrische fietsen hebben verschillende onderdelen en accessoires die je eraf kunt halen. Denk hierbij aan een display, fietslampen, maar bijvoorbeeld ook de accu van de e-bike. Haal die altijd van de e-bike af wanneer je hem ergens parkeert. Dit maakt het een stuk minder interessant voor dieven om er met je fiets vandoor te gaan. Daarnaast voorkomt het ook dat iemand er met deze losse onderdelen vandoor gaat waardoor jij met een half complete elektrische fiets achterblijft.

Heeft je elektrische fiets een speciaal slot voor de accu? Vergeet die dan niet te gebruiken wanneer je de fiets onbewaakt achterlaat.

Gebruik een GPS-tracker

Voorkomen is beter dan genezen, maar soms is het niet mogelijk om diefstal te voorkomen. Zelfs wanneer je alle mogelijke voorzorgsmaatregelen hebt getroffen kan iemand met verkeerde bedoelingen er als nog met je e-bike vandoor gaan. Om jezelf ook op het slechtste scenario voor te bereiden is het daarom slim om een GPS-tracker te kopen voor je elektrische fiets. Een gadget zoals de Boomerang Cyclotrac hieronder verkleint bijvoorbeeld de kans op diefstal, maar vergroot ook de kans de fiets weer te lokaliseren en thuis te brengen.

rische fiets, indien deze niet in je fiets is ingebouwd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen