Je elektrische fiets wordt 50% sneller dankzij deze handige truc

Elektrische fietsen Lisanne Beijen 17 aug 2022
Leestijd: 3 minuten

Een elektrische fiets kenmerkt zich aan de motor en accu die de o-zo-fijne trapondersteuning bieden. Op een e-bike stopt de trapondersteuning bij 25 kilometer per uur. Dat zijn de spelregels in Nederland en in de EU. Wie 25 kilometer per uur een lekkere snelheid vindt, maar toch een nog nét iets harder duwtje in de rug wil hoeft geen grootse modificaties aan de e-bike te doen of uren te trainen voor meer trapkracht.

Het is niet verrassend dat er een gadget is ontwikkeld die e-bikes nog sneller maakt. Maak kennis met SPEEDi (hoe toepasselijk). Met dit gadget geef je zelfs andere e-bikers het nakijken. En dat voelt ongetwijfeld heel heel goed.

Van 20 naar 30 kilometer per uur met SPEEDi

SPEEDi is een stukje ijzersterke techniek van het Nieuw Zeelandse NLS Components. Het zijn simpel gezegd een aantal onderdelen die op het achterwiel van je e-bike gemonteerd moeten worden. Hoe deze onderdelen er precies voor zorgen dat je elektrische fiets sneller gaat dan de maximale trapondersteuning van 25 kilometer per uur is een vrij technisch verhaal dat je hier kunt lezen.

Deze slimme onderdelen vergroten de standaard maximale trapondersteuning met een factor van 1.5. Dat doet het zonder aan de elektronische onderdelen in de fiets te rommelen. Hierdoor blijven alle onderdelen van de e-bike precies functioneren zoals ze door de fietsenfabrikant zijn ontwikkeld.

Doordat SPEEDi de maximale trapondersteuning met een factor van 1.5 vergroot behaalt een elektrische fiets met SPEEDi een maximale snelheid van 30 kilometer per uur.

elektrische fiets SPEEDi
SPEEDi (Afbeelding: NLS Components)

Extra speed voor ieder type elektrische fiets

Het team van NLS Components heeft al verschillende SPEEDis ontwikkeld die compatibel zijn met verschillende elektrische fietsen, waaronder de fietsen van Trek, Giant, Specialized en Santa Cruz. Daarnaast is het ook mogelijk om een custom SPEEDi te bestellen die op jouw e-bike past, in het geval jouw fiets niet van een van deze merken is.

Wat 50 procent sneller fietsen kost? Zo’n 160 NZD, wat gelijk staat aan ongeveer 96 euro.

SPEEDi installeren op je elektrische fiets is niet moeilijk. Of laten we het zo zeggen: je hoeft er geen fietsenmaker voor te zijn. De video hieronder laat zien hoe de installatie werkt.

Nóg meer snelheid: goed idee of toch niet?

Een gadget die een elektrische fiets omtovert in een nóg snellere elektrische fiets, en een speed-pedelec omtovert in een soort lichtgewicht motor is tof. Of het ook een goed idee is is een andere vraag.

Nog sneller willen fietsen met trapondersteuning op een e-bike is geen misdaad. Met 30 kilometer per uur (en misschien zelfs sneller) over een fietspad crossen is alleen wel misdadig snel. Er is in Nieuw Zeeland ongetwijfeld genoeg ruimte om hard te fietsen, maar op de Nederlandse wegen is dit niet het geval. Er is een goede reden waarom de maximale snelheid voor trapondersteuning op een e-bike 25 kilometer per uur is. De openbare weg op gaan met dit gadget op je elektrische fiets is in Nederland niet legaal.

elektrische fiets
Een speed pedelec op de weg (Afbeelding: ANP / Marten van Dijl)

Naast veiligheid speelt ook de levensduur van een elektrische fiets een rol in dit verhaal. Houd er rekening mee dat de mechanische onderdelen van de elektrische fiets sneller slijten door SPEEDi, doordat een hogere snelheid extra druk op die onderdelen zet.

Daarnaast vervalt de garantie van de fiets vrijwel zeker met een gadget als SPEEDi op je e-bike. Dat geldt overigens voor alle apparaten die temperen met de snelheid van een elektrische fiets. Hier is NLS Components overigens heel transparant over in de FAQs op hun website.

E-bike fabrikanten baseren de garantie voor een fiets op dat hij gebruikt wordt waarvoor hij bedoeld is. Wie zijn elektrische fiets modificeert moet dus voor zijn eigen rekening nemen dat de garantie voor de fiets niet meer geldig is.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen