Vergeet de elektrische fiets en auto: hier is de robotpony

Gadgets Jeroen Kraak 13 jul 2022
Leestijd: 2 minuten

Een elektrische fiets en auto kunnen we niet meer wegdenken uit het straatbeeld. Geldt dat ook voor de robotpony?

Al sinds het bestaan van de mensheid willen we zo snel mogelijk van A naar B. Tegenwoordig doen we dat vooral per auto of per fiets. Daar zijn elektrische varianten voor gekomen zoals een Tesla of een VanMoof. De Chinezen komen echter met een nieuw idee: een robotpony. Laten we daarvoor in de toekomst onze elektrische fiets staan?

Geen elektrische fiets maar een robotpony

De robotpony is afkomstig van het Chinese Xpeng Robotics. Dat bedrijf is sterk gelieerd aan Xpeng, wat je zou kunnen zien als de Chinese tegenhanger van Tesla. Het maakt eveneens als het Amerikaanse bedrijf auto’s. En nu dus ook robotpony’s.

Voor de ontwikkeling van de robotpony heeft het bedrijf nu 100 miljoen dollar binnengehaald. Naast Xpeng investeren ook een aantal andere bedrijven in de robotpony. De topman van Xpeng, He Xiapeng laat in een statement weten toekomst te zien in de uitvinding. “Ik denk dat fabrikanten van slimme auto’s in de toekomst ook robots gaan produceren. Wij steunen dan ook graag Xpeng Robotics.”

Kun je er op rijden?

Robotdieren zijn natuurlijk niet nieuw. Zo hebben we de afgelopen jaren regelmatig Spot de robothond voorbij zien komen van Boston Dynamics. Ook zagen we Tesla al met een robot. Een robotpony is echter nieuw. Vooral ook omdat je er op kunt rijden. Iets wat je wellicht niet meteen verwacht. Toch lijkt deze in eerste instantie vooral voor kinderen, maar misschien is er later wel ruimte voor robotpaard.

Ondanks dat Xpeng Robotics al zes jaar bestaat, heeft het nog steeds geen robot geleverd. Het bedrijf claimt dat we deze de aankomende twee jaar echt kunnen verwachten. Het laat in ieder geval zien dat er veel geld achter zit, want niet veel bedrijven kunnen zes jaar overleven zonder iets verkopen. Of er moet een heel rijk iemand zijn die heel graag op een robotpony wil rijden. Op dit moment werken er 300 mensen bij het bedrijf.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen