Elektrische fiets aanschaffen? 5 redenen om hem niet aan te schaffen

Elektrische auto's Lisanne Beijen 1 jun 2020
Leestijd: 4 minuten

Op WANT schreven we in meerdere artikelen uitgebreid over de voordelen van een elektrische fiets. Hij is snel, brengt je zonder te zweten van A naar B, en kan bijdragen aan je fitheid. Het is echter niet alleen maar rozengeur en maneschijn met e-bikes.

Overweeg je al een tijdje om een e-bike te kopen? De informatie hieronder laat je die keuze misschien heroverwegen. Dit zijn 5 redenen dan om van de aanschaf van een elektrische fiets af te zien.

1. Een elektrische fiets is duur

Je hoeft geen uitgebreid onderzoek te doen naar elektrische fietsen om er achter te komen dat het dure beestjes zijn. Een goedkope e-bike (vaak met een minder sterke (voorwiel)motor) kost al snel zo’n 1000 tot 1500 euro. Wil je een e-bike waarvan de accu lang mee gaat, met een middenmotor en onderdelen van goede kwaliteit (eigenlijk de basisvereisten)? Reken dan op zo’n 1500 tot 3000 euro. Het is een aardige investering die goed onderzoek vraagt. Want bij e-bikes geldt vaak dat goedkoop duurkoop is.

2. De hoge snelheid kan gevaarlijk zijn

Op een elektrische fiets behaal je met een klein beetje moeite makkelijk 25 kilometer per uur. Op speed pedelecs trap je zelfs in no-time van stilstand naar 45 kilometer per uur. Dit is snel. In drukke verkeerssituaties kan dit gevaarlijk zijn. Niet alleen omdat je de fiets zelf onder controle moet houden, maar ook omdat andere verkeersdeelnemers misschien niet zijn berekend op je snelheid.

Volgens expertisecentrum VeiligheidNL raakten mensen op een elektrische fiets in 2019 vaak zwaarder gewond dan mensen op een ‘gewone’ fiets. Volgens het onderzoek van VeiligheidNL komt dit doordat men harder rijdt, maar ook doordat relatief veel ouderen op een e-bike rijden. Voel je je onveilig in het verkeer op een gewone fiets? Laat de elektrische fiets dan zeker aan je voorbij gaan.

elektrische fiets
Een speed pedelec op de weg (Afbeelding: ANP / Marten van Dijl)

3. Je hebt waarschijnlijk al een fiets: gebruik die meer

Overweeg je een elektrische fiets te kopen omdat je dan verwacht meer te gaan fietsen? Die kans bestaat inderdaad; een elektrische fiets is een goede motivator gebleken voor veel mensen om vaker te fietsen. Toch is de aanschaf van een e-bike wellicht overbodig als je fit genoeg bent om die vijf of tien kilometer naar werk, familie en de supermarkt op een gewone fiets te fietsen. En die heb je hoogstwaarschijnlijk in de garage of schuur staan verstoffen. Blaas het stof er af, laat je benen werken en merk dat soms gewoon een stukje fietsen op eigen kracht helemaal niet zo verkeerd is als het lijkt.

4. Elektrische fiets is niet altijd handig in de stad

Een e-bike is soms handiger in de stad dan een auto. Op een fiets mijd je sommige drukke straten en kun je tussendoortjes pakken waar je met een auto niet kunt rijden. Een elektrische fiets is nog sneller dan een gewone fiets en daarom ideaal voor in de stad.

Een elektrische fiets in de stad is echter niet altijd handig. Er zijn genoeg situaties te bedenken waarin het een blok aan je been is. Zo is parkeren vaak lastig: je laat je dure e-bike liever niet onbewaakt tussen een stel oude stadsfietsen staan. En woon je in de stad en heb je geen parkeerplaats voor je fiets op de begane grond of in een garage? Dan zijn veel elektrische fietsen zware ondingen om de trap op te sleuren.

Boomerang GPS slot elektrische fiets
Boomerang CycloTrac GPS Bike Security Alarm Tracker – slim fietsslot (Afbeelding: Boomerang CycloTrac)

Heb je toch een e-bike in de stad? Schaf dan in ieder geval een goed slot aan zoals het bovenstaande slimme slot. Dit is een extra investering die het geld zeker waard is.

5. Snel ontwikkelende technologie en waardeverlies

De technologie rondom elektrische fietsen ontwikkelt zich in een rap tempo. Daardoor zijn voor sommige technieken, materialen en onderdelen die worden gebruikt voor een nieuwe e-bike een jaar later waarschijnlijk al in een verbeterde versie beschikbaar. Hierdoor is een elektrische fiets, net als een auto, niet enorm waardevast. Wil je na de fiets twee jaar gebruikt te hebben een nieuwe kopen? Dan loop je het risico dat je ‘oude’ e-bike niet zo veel waard is als je had gehoopt. Wil je dit voorkomen? Dan kan het helpen om voor een vertrouwd en gerenomeerd merk te gaan, zoals Cannondale of Trek. Benieuwd naar welke merken verder populair en goed zijn? Dit zijn vijf favorieten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen