Elektrische fiets in de stad: Cowboy 4 of toch liever VanMoof S5?

Elektrische fietsen Jelle van Es 8 apr 2022
Leestijd: 4 minuten

Langzaam maar zeker gaan we weer vaker naar kantoor toe. Wellicht dat de dagelijkse ritjes in het openbaar vervoer terugkomen of dat je de auto pakt. Maar met gevaar van infectie in de één en hoge kosten voor de ander zou het toch een goed moment zijn om over te stappen op een elektrische fiets. Als we kijken naar de aankomende periode, dan zien we dat je met de Cowboy 4 en de VanMoof S5 twee hele interessante opties hebt voor in de stad. We hebben ze beiden nog niet zelf getest, maar kunnen wel de informatie tegenover elkaar zetten.

Elektrische fiets in de stad: Cowboy 4 of VanMoof S5

De prijs van de elektrische fiets

Je bent Nederlander of niet. Dus het eerste dat je bekijkt wanneer je een elektrische fiets koopt, is de prijs. Het is toch een flinke investering. Bij de Lidl kun je al snel een model voor iets minder dan 1.000 euro aanschaffen. Maar dit zijn twee premium producten, waar je dus meer voor betaald. Qua prijs zitten ze niet heel erg veel van elkaar af. Toch is de VanMoof S5 iets goedkoper. Dit model heeft een vanaf prijs van 2498 euro. De Cowboy 4 zit daar net iets boven en betaal je een vanaf prijs van 2790 euro voor.

Cowboy 4 elektrische fiets
Cowboy 4 (Afbeelding: Cowboy)

Het bereik

Voor veel gebruikers is het nog altijd belangrijk dat je een flink eind kan fietsen met een elektrische fiets. Daarom wordt er altijd gekeken naar het bereik. Het is een lastig geheel, omdat verschillende factoren daar invloed op hebben. Denk daarbij aan gewicht van de gebruiker en de ondergrond waarover je rijdt. Toch kun je het vergelijken. Bij de VanMoof haal je 60 kilometer wanneer je de ondersteuning maximaal zet. Op de minimale stand moet je er 150 kilometer mee halen. De batterij heeft een inhoud van 487 Wh. De Cowboy 4 heeft één bereikcijfer. Er wordt gesproken over 70 kilometer autonomie. De batterij heeft in elk geval minder inhoud met 360 Wh.

VanMoof is spotgoedkoop op Marktplaats, maar koop 'm echt niet
De nieuwe fietsen van VanMoof (Afbeelding: VanMoof)

Opladen van de Cowboy 4 en VanMoof S5

Als de batterij leeg is, dan wil je hem weer snel opladen. De VanMoof S5 heeft daarbij de uitdaging dat je de batterij er niet uit kan halen. Opladen moet dus gebeuren waar de fiets staat. En als je hem volledig wil opladen, dan doe je daar 6,5 uur over. De Cowboy 4 heeft wat dat betreft een voordeel. Bij deze elektrische fiets kun je de batterij loshalen en binnen opladen. In 3,5 uur is hij weer volledig opgeladen.

Cowboy 4 elektrische fiets
De batterij van de Cowboy 4 (Afbeelding: Cowboy)

Motor

Wie in Nederland gebruikmaakt van een elektrische fiets, zit met de beperking dat hij niet harder mag dan 25 kilometer per uur. Toch is het goed om te kijken naar de motor en dan met name de torque die wordt aangegeven met Nm. Hoe hoger die is, hoe sneller je fiets optrekt. Zeker in een stadssituatie levert dat het voordeel op dat je bij een stoplicht sneller weg schiet. De VanMoof S5 heeft daarbij de krachtigste van de twee. Met 68 Nm schiet je zo weg. Zeker als je de turboknop gebruikt. De Cowboy 4 is met een 45 Nm motor zeker niet langzaam, maar er is wel een verschil.

Snel optrekken (Afbeelding: VanMoof)

Beveiliging

Het is verstandig om je elektrische fiets door middel van een slot goed vast te zetten. Toch heb je daarnaast wat andere trucjes om te voorkomen dat je fiets makkelijk wordt gejat. VanMoof is op dat gebied al behoorlijk ver en kent verschillende functies om diefstal te voorkomen. Zo is er een Kick Lock met active-retract pin, maakt de fiets van een ingebouwde diefstalbeveiiging en automatische rider recognition. Mocht hij gejat worden, dan kun je via gps- en bluetoothlocatietracking hem vinden. Ook ondersteunt hij Apple Find My. Ook de Cowboy 4 heeft verschillende functies. Zo maakt hij gebruik van realtime tracking, zodat je altijd weet waar de fiets zich bevindt. Ook heeft hij een slot dat automatisch vergrendelt wanneer je je op een afstand bevindt van de fiets.

Cowboy 4 elektrische fiets
De app op je smartphone (Afbeelding: Cowboy)

Gewicht van de elektrische fiets

Tot slot wil ik het gewicht tussen de VanMoof S5 en de Cowboy 4 tegen over elkaar zetten. Over het algemeen maakt dat niet heel erg veel uit, behalve als de batterij van de elektrische fiets op is of je hem naar binnen wil tillen. De Cowboy is daarbij de lichtere van de twee. Deze weeg namelijk 18,9 kilo wat behoorlijk netjes is. De VanMoof S5 is met zijn 23 kilo wel iets zwaarder.

Uiteindelijk moeten we zelf op de elektrische fietsen gaan rijden om te zien wat ons beter bevalt. Maar op papier zijn de fietsen redelijk aan elkaar gewaagd, met bepaalde voordelen voor beide modellen. Wil je meer lezen over de elektrische fiets? Bezoek dan hier onze overzichtspagina.

VanMoof toont toekomst elektrische fiets met zijn S5 & A5

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen