Wesley Akkerman
Wesley Akkerman Apps 8 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

Social media for the better: Snapchat leert gebarentaal aan gebruikers

Snapchat biedt nu een nieuwe lens aan waarmee gebruikers gebarentaal kunnen leren. Het gaat om een specifieke versie van gebarentaal, namelijk American Sign Language (ASL). Het bedrijf noemt de nieuwe lens ASL Alphabet Lens en lanceert die samen met SignAll, een bedrijf dat technologie bouwt die gebarentaal vertaalt.

In een blogpost legt Snapchat uit hoe de nieuwe lens ontwikkeld is. Het team dat hier verantwoordelijk voor is, bestaat volledig uit mensen die doof of slechthorend zijn. Iedereen noemt dat team ook wel liefkozend de Deafengers; een naam die bestaat uit het woord ‘deaf’ (doof) en de naam van het Marvel-superheldenteam.

Speciale Snapchat-lens leert gebarentaal

De speciale Snapchat-lens leert gebruikers hun naam te spellen in de American Sign Language. Daarnaast leren ze in het algemeen hoe de gebarentaal werkt en kunnen ze verschillende spelletjes doen. Zo kun je je nieuwe vaardigheden meteen testen. In de onderstaande screenshot krijg je een indruk van de opties.

Snapchat ASL
American Sign Language leren met Snapchat (Afbeelding: Snapchat)

Lees je dit bericht nu op je smartphone en heb je de Snapchat-app geïnstalleerd?  Dat is mooi: want als je geïnteresseerd bent in de lens, dan kun je hem direct via deze link uitproberen. Zodra je op de link klikt, dan opent de app zich automatisch en kun je meteen aan de slag met de toffe mogelijkheden van de lens.

Opnieuw het alfabet leren

Zo kun je bijvoorbeeld binnen Snapchat nu het complete alfabet leren van American Sign Language. Je houdt je telefoon vast in de ene hand en voert de oefeningen uit met je andere hand. Je moet die wel goed voor de camera houden, maar dat legt de app allemaal uit. Je krijgt tijdens het oefenen ook nog allerlei tips.

WhatsApp zet met nieuwe functie de achtervolging in op Snapchat

Helaas bestaat er momenteel geen universele gebarentaal. Per land of regio kan de gebarentaal verschillen, net zoals dat het geval is voor gesproken taal. Zo gebruik je in het Verenigd Koninkrijk British Sign Language, die mensen met een auditieve beperking in de Verenigde Staten niet of moeilijk begrijpen of interpreteren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Snapchat

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!