Elektrische fiets: dit zijn de 5 duurzaamste modellen

Elektrische fietsen Lisanne Beijen 22 mei 2020
Leestijd: 3 minuten

Een lange tijd wilde men de auto niet opgeven als vervoermiddel voor woon-werkverkeer en andere ritjes. Het gemak dat een elektrische fiets biedt heeft daar voor velen verandering in gebracht. Dit is een welkome verandering aangezien e-bikes niet alleen beter zijn voor de gebruikers gezondheid, maar ook voor de gezondheid van de natuur om ons heen.

De elektrische fiets pakken, waar naartoe dan ook, is goed voor het milieu omdat zo je auto thuis blijft staan. Dat scheelt schadelijke CO2 uitstoot. Dit maakt e-bikes al een duurzamere keuze dan auto’s. De onderstaande 5 elektrische fietsen zijn nog net een tikkeltje duurzamer. Lees hieronder verder wat deze exemplaren bijzonder maakt.

Cytronex e-bike conversion kit

Wie een duurzame elektrische fiets wil kan een nieuwe duurzame elektrische fiets kopen. Maar wie het echt duurzaam aan wil pakken kan het beste geen compleet nieuwe fiets kopen. In plaats daarvan kun je een van de fietsen die je al in de schuur hebt staan ombouwen tot e-bike. Dat scheelt ruimte in je garage en ook een hoop extra productiemateriaal.

Er zijn verschillende kits te koop waarmee je van een ‘gewone’ fiets een e-bike maakt. De lichtgewicht Cytronex C1 conversie-kit is er daar een van. Het mooie aan deze kit is dat je hem niet van je fiets hoeft te halen als je zonder ondersteuning wilt fietsen. Deze kit maakt van je commuter fiets een elektrische commuter fiets en van je racefiets een elektrische racefiets.

Cytronex elektrische fiets kit
Cytronex conversion kit (Afbeelding: Cytronex)

ETREE e-bike van hout

De elektrische fiets van het Oostenrijkse ETREE combineert moderne technologieën met natuurlijke en duurzame materialen. De fiets is gemaakt van duurzaam hout dat is vergaard in Europese bossen. Het hout heeft verder verschillende voordelen voor het fietsplezier. Zo dempt het hout schokken tijdens het fietsen en is het lichtgewicht (de fiets weegt 19 kilo). ETREE maakt duurzame e-bikes van bomen maar plant ook een boom voor iedere ETREE elektrische fiets die het verkoopt. Als bedankje krijg jij het certificaat van de geplante boom.

Zie hieronder een video van hoe het frame van de fiets wordt gemaakt. Helaas is de video in het Duits (met sterk Oostenrijks dialect) dus de uitleg is misschien iets minder duidelijk te begrijpen.

Elektrische fiets van Faraday

De missie van het Amerikaanse Faraday Bikes is om zoveel mogelijk mensen uit hun auto en op de fiets te krijgen. Deze toffe e-bikes worden in San Francisco ontworpen en in Taiwan gefabriceerd. Dat klinkt niet direct erg eco-vriendelijk. Dit merk staat echter in dit lijstje omdat het samen werkt met de organisatie ‘One Tree Planted‘ voor het aanleggen van nieuwe bossen in Californië na de bosbranden in 2019. Faraday doneert 100 dollar voor iedere fiets die werd en wordt verkocht om 100 nieuwe bomen in het gebied te planten.

Faraday elektrische fiets
Faraday elektrische fiets (Afbeelding: Faraday)

Renovo elektrische fiets van hout

Renovo is de tweede elektrische fietsenfabrikant die een elektrische fiets van hout ontwikkelt. Ken Wheeler, de oprichter van het Amerikaanse merk Renovo, maakte in 2007 zijn eerste fiets met hol houten frame. Tegenwoordig ontwikkelt zijn fietsmerk Renovo ook elektrische fietsen van hout. De fietsen worden gefabriceerd van hardhout uit de regio van Oregon en worden daar ook lokaal gemaakt.

Renovo houten frame fiets
Renovo’s houten frame op een ‘gewone’ fiets (Afbeelding: Renovo)

Elektrische fiets van bamboe: Bamboocycles

Ook de laatste elektrische fiets uit dit rijtje is gemaakt van hout. Bamboe om precies te zijn. Bamboocycles ontwikkelt frames voor fietsen van lokale materialen zoals bamboe en carbon. Bamboe groeit snel, is onwaarschijnlijk sterk en gaat lang mee. Daardoor is het een goed materiaal om een duurzame elektrische fiets van te maken.

Bamboocycles frame fiets
Bamboocycles fietsframe (Afbeelding: Bamboocycles)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen