Lisanne Beijen
Lisanne Beijen Rides 25 jul 2021

Elektrische fiets: een goede cardio workout of niet?

Fietsen op een elektrische fiets wordt door sommigen gezien als ‘valsspelen’. Zeker wanneer het gaat over fietsen om fit te worden en fit te blijven. Dat fietsen op een elektrische fiets geen goede workout biedt is echter vaak gebaseerd op gebakken lucht; een misverstand. Er zijn namelijk (inmiddels) ontelbaar veel wetenschappelijke onderzoeken die bewijs leveren voor de gezondheidsvoordelen van e-bikes.

Een elektrische fiets helpt je sneller van A naar B komen en zorgt ervoor dat je je minder in het zweet werkt. Dat betekent niet dat je geen calorieën kunt verbranden, spiermassa kunt opbouwen, en je hart sneller kunt laten kloppen op een e-bike. Hoe tegenstrijdig dit ook lijkt.

Elektrische fiets voor een cardio workout

Wie ooit een ritje heeft gemaak op een elektrische fiets weet hoe makkelijk deze fietsen maakt. Met een gevoel alsof je de wind constant in de rug hebt is het lastig te geloven dat een stuk fietsen op een e-bike een cardio workout biedt. Een wetenschappelijk onderzoek dat is gepubliceerd in het Clinical Journal of Sport Medicine wijst uit dat e-bikes wel degelijk het potentieel hebben om de cardiorespiratoire conditie te verbeteren, ofwel de aërobe conditie. De ‘cardio’ workout dus.

In dit onderzoek werd het effect onderzocht van commuten op een e-bike of een ‘gewone’ fiets op de aërobe conditie van volwassenen met overgewicht. Tijdens het vier weken durende experiment werden 32 vrijwilligers geïnstrueerd om op een e-bike of een ‘gewone’ fiets naar werk te commuten, op een zelfgekozen snelheid. De resultaten van het onderzoek laten zien dat elektrische fietsen, net als ‘gewone’ fietsen, een cardio workout bieden. Ongeacht de trapondersteuning van e-bikes. Hoe dat komt? Doordat men op een e-bike sneller kan fietsen en het mogelijk maken heuvels te beklimmen.

Dit onderzoek dat werd uitgevoerd in Zwitserland is een van de vele voorbeelden die uitwijzen dat je op een e-bike, ook wanneer je een hoge mate van trapondersteuning gebruikt, alsnog aan je cardio kunt werken.

Elektrische fiets Amsterdam 2
Een elektrische fiets met branie. (Afbeelding: Lekker e-bikes)

E-bike in de schuur leidt tot meer fietsen

Een ander wetenschappelijk onderzoek naar fysieke activiteit van 10.000 elektrische fiets-gebruikers in Europa laat soortgelijke resultaten zien als het onderzoek dat we hierboven noemden. Dit onderzoek uit 2019 stelt dat de fysieke activiteit van fietsers op een e-bike en op een ‘gewone’ fiets vergelijkbaar zijn.

Wat in het specifiek interessant is aan dit onderzoek is echter dat de fysieke activiteit van eigenaren van e-bikes substantieel toeneemt na de aanschaf van een elektrische fiets. Deze resultaten worden toegewezen aan het feit dat men de e-bike verkiest boven een auto, brommer of scooter, en het openbaar vervoer.

Dit onderzoek stelt verder dat de overstap van een ‘gewone’ fiets naar een elektrische fiets niet voor aanzienlijke verliezen in fysieke activiteit zorgt. Dat komt doordat de afstand die e-bikers afleggen groter wordt.

Een elektrische fiets helpt jou misschien bij het onderhouden van je fitheid, maar het is ook belangrijk dat jij je elektrische fiets in vorm houdt. Deze 5 belangrijke tips voor het opladen (en onderhouden) van de accu helpen je daar bij.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Elektrische fiets: een goede cardio workout of niet?
Sluiten