Deze elektrische fiets van de toekomst heeft geen ketting meer nodig

Elektrische fietsen Sam Dille 4 feb 2024
Leestijd: 2 minuten

Normaal gesproken is een elektrische fiets voorzien van een ketting. Maar eigenlijk hoeft dat niet. Twee bedrijven hebben samen een e-bike ontwikkeld die makkelijk zonder kan.

De concept e-bike, genaamd Rover 45, is een interessante samenwerking tussen Look Bicycles en Cixi. Cixi, een bedrijf gevestigd in Frankrijk, heeft een nieuwe manier gevonden om elektrische fietsen aan te drijven.

En daar heb je helemaal geen ketting meer voor nodig. Hoe dat precies zit leggen we je haarfijn uit.

Deze elektrische fiets wekt zelf energie op

De Rover 45 is een indrukwekkende elektrische fiets, met een maximale snelheid van 45 km/u, dankzij een 700 Wh-batterij. Maar wat deze fiets echt bijzonder maakt, is de PERS-technologie, oftewel het Pedaling Energy Recovery System. Het is een innovatief systeem dat energie terugwint tijdens het trappen. Dit betekent dat je nog efficiënter kunt fietsen en je bereik kunt vergroten.

Het PERS-systeem op de elektrische fiets werkt op een slimme manier. Wanneer je trapt, wordt je trapkracht gebruikt tegen weerstand, waardoor het voelt als normaal trappen. Tegelijkertijd wordt de batterij opgeladen met de energie die je genereert. Deze energie wordt vervolgens overgebracht naar de achternaafmotor, die de fiets voortstuwt op basis van je trapsnelheid.

Rover 45: elektrische fiets zonder ketting
Handig toch! (Afbeelding: Look/Cixi)

Het systeem is ook voorzien van regeneratief remmen aan de achterkant, waardoor de batterij nog verder wordt aangevuld. Het is een geweldige manier om energie te besparen en je fietservaring te verbeteren.

Geen ketting

De elektrische fiets heeft geen ketting, zoals je normaal gesproken verwacht. Het PERS-systeem maakt gebruik van een uniek continu variabel ‘transmissie’ systeem. Dit systeem past zich aan verschillende snelheden aan en houdt rekening met je eigen voorkeuren. Hierdoor ervaar je een naadloze aanpassing tijdens het trappen.

Voorlopig moeten we het nog wel even met een ketting doen op onze elektrische fiets. Cixi en Look gaan in de loop van 2024 hun eerste productiemodellen uitbrengen. Wanneer we de slimme elektrische fiets kunnen verwachten, is nog niet bekend.

Naast het PERS-systeem werkt Cixi ook aan een micro-auto met de naam Vigoz. Deze auto wordt aangedreven door pedalen en kan snelheden tot 120 kilometer per uur bereiken. Het bedrijf hoop in 2027 de eerste modellen op de weg te hebben.

Nieuwe batterij moet in brand vliegende elektrische fiets voorkomen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen