Lisanne Beijen
Lisanne Beijen Elektrische fietsen 28 mrt 2021
Leestijd: 4 minuten

Elektrische fiets klaarmaken voor de lente met deze 5 handige tips

Nadat je geld hebt geïnvesteerd in een elektrische fiets is het volledig je eigen verantwoordelijkheid om hem goed te onderhouden. Met de juiste kennis over onderhoud voorkom je namelijk vroegtijdig falen van onderdelen en dikke rekeningen bij de fietsenmaker. Nu de lente is aangebroken is het ook hoog tijd om je e-bike lente klaar te maken.

Van tot : dit zijn een paar handige tips om je elektrische fiets klaar te maken voor een aantal mooie, hopelijk zonnige, fietstochten.

Zorg goed voor de accu van je elektrische fiets

Voordat je er op uit trekt met je e-bike moet je er natuurlijk altijd zeker van zijn dat de accu voldoende is opgeladen. Dit is geen tip voor onderhoud maar zeker wel een overduidelijke en hopelijk onnodige tip voor het rijklaar maken van je fiets.

Een e-bike accu gaat het langst mee wanneer hij nooit een lange tijd volledig leeg is. Staat je e-bike al maanden lang met een lege accu in de schuur? Dan komt dit advies misschien een beetje te laat. Toch is het nooit te laat om goed voor de accu te zorgen. Zo is bijvoorbeeld de temperatuur waarin je hem bewaart belangrijk (in het geval je hem van de e-bike af kunt halen). Hierbij is een goede vuistregel om te onthouden: is het te koud of warm voor je hond of kat om hier te slapen? Dan is het ook te koud of warm om de accu van je elektrische fiets te bewaren.

Check de spanning van de spaken

De spaken van e-bikes met een voorwiel- of achterwielmotor vertonen vaker problemen dan de spaken van een ‘gewone’ fiets. De kracht van deze motoren zetten de spaken namelijk onder extra druk. Dit betekent niet dat spaken te pas en te onpas van deze e-bikes vliegen, maar wie zijn e-bike al een paar jaar heeft kan verwachten dat de spaken het op een gegeven moment begeven. Check daarom altijd de spanning van de spaken voordat je weggaat op een fietstocht of fietsweekend. Lijkt deze niet goed en weet je niet hoe je het zelf kunt verbeteren? Ga dan niet zelf aan het prutsen met gereedschap maar laat je fietsenmaker de spanning verbeteren.

elektrische fiets fietsenmaker e-bike VanMoof
Elektrische fiets in de maak (Afbeelding: ANP / Koen van Weel)

Maak de drivetrain van je elektrische fiets schoon

De drivetrain van een elektrische fiets bestaat onder andere uit de trappers, fietsketting, remmen, remschijven en tandwielen. Deze onderdelen zijn allemaal essentieel voor het vooruitkomen op een (elektrische)fiets. Deze goed onderhouden lijkt daarom een gegeven.

Sommige nieuwe elektrische fietsen hebben een zogenaamde ‘belt drive’ die weinig onderhoud behoeft. Heeft jouw fiets een gewone fietsketting? Houd die dan lekker vet en schoon van zout en zand zodat hij langer meegaat. De ketting van een e-bike met een middenmotor krijgt namelijk veel meer te verduren dan de ketting op een ‘gewone’ fiets.

Gebruik nooit een hogedrukspuit of andere waterspuit

Wil je de weg op met je elektrische fiets? Gebruik dan nooit een hogedrukspuit of andere waterspuit om je elektrische fiets mee schoon te maken. Wie dat doet verkleint namelijk juist de kans dat hij nog vaker met zijn e-bike de weg op kan. Het frame van een e-bike is misschien wel sterk en zijn onderdelen waterdicht, maar een harde waterstraal kan de elektrische onderdelen alsnog kapot maken.

Gebruik voor een goede schoonmaakbeurt simpelweg een (oude) doek, een zachte borstel of oude tandenborstel voor de kleine onderdelen en wat ontvetter voor fietsen.

Shimano EP 8 elektrische fiets motor
Shimano’s EP8 motor (Afbeelding: Shimano)

Check de bandenspanning

Wanneer een fiets een tijd in de garage heeft gestaan is de bandenspanning vrijwel gegarandeerd afgenomen. De laatste tip om deze lente lekker met de elektrische fiets op pad te gaan is daarom simpel: zorg dat de banden van de fiets altijd goed opgepompt zijn.

Zachte banden kunnen de actieradius van je elektrische fiets flink verminderen. Daarnaast kan het de velgen van de e-bike beschadigen en heb je tijdens het fietsen minder controle op de weg (al helemaal wanneer het wegdek glad is of je op een onverharde weg fietst). Controleer daarom voordat je de weg op gaat hoe het met de bandenspanning van je e-bike is gesteld. Weet je niet hoe hard de band moet worden opgepompt? Zoek dan op de zijkant van de band de aanbevolen PSI (dit is de bandenspanning).

Heb je nog geen e-bike om deze lente op rond te fietsen? Misschien staat er tussen deze tien exemplaren een goede optie voor je.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!