Smart Home: 5 redenen om een beveiligingscamera te kopen

Smart Home Lisanne Beijen 27 mrt 2021
Leestijd: 3 minuten

Of je het wilt of niet; overal waar je gaat en staat wordt je gevolgd. Niet letterlijk, maar wel figuurlijk. Bijvoorbeeld doordat je smartphone een spoor van kruimels achterlaat en doordat op veel plekken in steden, parken en openbare ruimtes camera’s zijn geplaatst. De overheid houdt zijn eigen stoep en voordeur in de gaten, dus waarom zou jij dat niet doen? Een beveiligingscamera toevoegen aan je smart home is misschien helemaal geen slecht idee.

Een beveiligingscamera is niet alleen handig voor wie iets te vrezen heeft. Het is in sommige gevallen een praktische en gemakzuchtige toevoeging aan een smart home. Dit zijn vijf voor de hand liggende redenen voor de aanschaf van een beveiligingscamera.

We kunnen niet om de eerste reden heen: beveiliging

Een beveiligingscamera biedt, zoals de naam al zegt, extra beveiliging. Het is een handig hulpmiddel om je fort (hoe klein of groot deze ook is) te beveiligen en alle bewegingen rondom het fort in de gaten te houden. Een beveiligingscamera kan potentiële indringers afschrikken en, mocht het dan toch zo ver komen, een eventuele inbraak vastleggen. Als er is ingebroken kunnen de camerabeelden ook met de politie worden gedeeld om de dader op te sporen. Al is het natuurlijk te hopen dat je een smart home beveiligingscamera nooit op deze manier hoeft te gebruiken.

Speciale smart home camera’s hebben daarnaast vaak extra beveiligingsfuncties. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een alarm of melding op je smartphone wanneer de camera verdachte beweging detecteert.

smart home beveiligingscamera
Beveiligingscamera’s (Afbeelding: Dom J / Pexels)

Hou je kinderen of huisdieren in de gaten dankzij smart home

Een beveiligingscamera is bedoeld voor de beveiliging van je huis maar blijft niet beperkt tot het beveiligen van je huis. Zo kun je hem bijvoorbeeld ook gebruiken om te checken wat je kinderen thuis uitspoken wanneer jij aan het werk bent of waar je hond uithangt en of hij de bank nog niet heeft opgegeten. De beelden van een beveiligingscamera die is gekoppeld aan je smart home app kun je namelijk vanaf afstand bekijken.

Op vakantie? Houd je huis van ver weg in de gaten

Net als dat het mogelijk is je kinderen en huisdieren van afstand in de gaten te houden als je weg bent is het ook mogelijk om je huis in de gaten te houden wanneer je weg bent. Niet alleen in Nederland maar ook over de grens, wanneer je bijvoorbeeld (in de verre toekomst) op vakantie bent. Slimme beveiligingscamera’s hebben vaak automatische instellingen voor het licht, gezichtsherkenning en bewegingsmelders. Hierdoor krijg je direct een melding op een van je apparaten wanneer er iets niet pluis is in huis. Zo kun je met een gerust hart op vakantie.

gluurder inbreker spieken
Gluren bij de buren (Afbeelding: Noelle Otto / Pexels)

Een draadloze slimme camera heeft in minder kwetsbaar

Wanneer de stroom uitvalt in huis blijft een draadloze slimme camera gewoon werken. Gelukkig zijn de meeste slimme camera’s draadloos. Sommige exemplaren hebben zelfs een soort router en een extra accu waardoor hij, indien je internet provider een tijdelijke storing heeft, blijft werken dankzij een noodverbinding met het telefoonnetwerk.

Je smart home camera kan worden verbonden met andere smart home apparaten

Naast beveiliging is gemak ook een van de redenen waarom je een slimme beveiligingscamera aan je smart home setup kunt toevoegen. Door bepaalde processen in huis te automatiseren kun jij je focussen op dingen die er meer toe doen. Zoals welk eten je ‘s avonds op tafel tovert en of je de was nog moet doen. Dat doet je smart home beveiligingscamera (of een ander apparaat) namelijk niet voor je.

De meest slimme smart homes bestaan uit een web van allerlei apparaten die aan elkaar verbonden zijn. Wie een slimme beveiligingscamera koopt doet er daarom goed aan om te checken of deze camera wel compatibel is met andere slimme apparaten in huis.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen