Elektrische fiets kopen? Deze dingen moet je weten voor je er een aanschaft

Elektrische fietsen Lisanne Beijen 3 apr 2021
Leestijd: 4 minuten

Kiezen welke elektrische fiets je wilt kopen doe je niet over een nacht ijs. Aan de meeste e-bikes hangt een flink prijskaartje en daarnaast is het aanbod enorm. Er zijn verschillende dingen die je moet onderzoeken en weten voordat je een paar duizend euro bij de lokale fietsenwinkel achterlaat.

Vandaag de dag zijn er ontelbaar veel verschillende elektrische fietsen te koop. De ‘beste e-bike’ uit een fietstest is misschien helemaal niet de beste e-bike voor jou. Hieronder helpen je op weg om goed voorbereid aan je leuke zoektocht naar een elektrische fiets die bij jou past te beginnen.

Denk na over waar je de e-bike voor gaat gebruiken

Zoals we in de introductie al vertelden is ‘de beste elektrische fiets’ uit een willekeurige fietsentest niet perse de beste elektrische fiets voor jou. Wat de beste e-bike voor jou is hangt niet alleen af van je lichaamsbouw maar ook zeker van waarvoor je de fiets wilt gebruiken. Dit voorkomt dat je een super geavanceerde, specialistische en high-end e-bike koopt (waar waarschijnlijk een heel fors prijskaartje aan hangt) terwijl je eigenlijk net zo veel plezier zou beleven van een basis of mid-range fiets voor jouw dagelijkse fietstochten.

Net als bij ‘gewone’ fietsen zijn ook elektrische fietsen in verschillende typen verkrijgbaar. Die kun je grofweg onderverdelen in de volgende categorieën: elektrische stadsfietsen, -commuter fietsen, -mountainbikes, -racefietsen, -hybrides, -bakfietsen en -vouwfietsen.

Denk na over waar jij de fiets voor gaat gebruiken om zo een e-bike te kiezen die bij jouw gebruik past. Een glanzende elektrische hybride- of commuterfiets is misschien wel heel tof, maar gebruik jij je fiets alleen voor ritjes door de stad dan komen deze fietsen niet echt tot hun recht en geef je waarschijnlijk ook onnodig veel geld uit.

Hier een klein voorproefje van al het moois dat te koop is.

Focus Aventura e-bike
Aventura 6.8 (Afbeelding: Focus)

Ken de terminologie

De wereld van de elektrische fiets kent zijn eigen taaltje. Er komt aardig wat terminologie voorbij wanneer je in deze wereld duikt. Om goed te begrijpen wat een elektrische fiets kan en hoe hij werkt is het belangrijk deze jargon te begrijpen.

Een elektrische fiets heeft een motor en een accu. Dat is geen nieuws. De meeste motoren hebben een maximaal wattage van 250 watt waardoor hij ondersteuning biedt tot een maximale snelheid van 25 kilometer per uur. Dit is de wettelijke maximale snelheid. Een speed pedelec biedt ondersteuning tot 45 kilometer per uur maar voor dit vervoermiddel gelden ook andere regels in het verkeer.

De motor van een elektrische fiets heeft in de meeste gevallen zo’n drie verschillende modi voor het bieden van trapondersteuning. Hoe meer ondersteuning de motor biedt hoe sneller de accu leeg raakt en hoe korter de actieradius van de fiets is. Deze laatste betekent simpelweg de afstand die je met de elektrische fiets kunt fietsen voordat de accu leeg is.

Yamaha PW CE elektrische fiets
Yamaha PW CE motor (Afbeeldng: Yamaha motor)

Met name rondom de motor en de accu komt er aardig wat terminologie voorbij. Zo heb je naast het wattage van de motor wellicht eens ‘Nm’ vermeld zien staan. Dit is de torque van de motor en is belangrijk wanneer je het hebt over de daadwerkelijke kracht van de motor. Technisch uitgelegd is de torque de ronddraaiende kracht van de motor die wordt gebruikt om de fietser te ondersteunen tijdens het fietsen. Je ‘voelt’ de torque bijvoorbeeld wanneer je op de fiets stapt en accelereert als je start met trappen. Hoe groter het getal dat voor ‘Nm’ geschreven staat, hoe krachtiger de e-bike. Een grote torque klinkt top maar heb je bijvoorbeeld niet perse nodig voor je dagelijkse boodschappen in een plat land als Nederland.

Een andere belangrijke term, wanneer we het hebben over de accu van de elektrische fiets, is watt-hour . Deze wordt opgeschreven als Wh; een e-bike heeft een accu van 250Wh wat inhoudt dat de accu het een uur volhoudt als de motor continue 250W kracht levert.

Cannondale Treadwell Neo EQ elektrische fiets
Treadwell Neo EQ (Afbeelding: Cannondale)

Koop een elektrische fiets niet online

Wat je hierboven hebt kunnen lezen is eigenlijk nog maar het topje van de ijsberg als we het hebben over de verschillende e-bikes, de specificaties en daarbij behorende terminologie. De persoon die je waarschijnlijk het beste kan helpen bij het maken van je keuze is de fietsenmaker. Zoek je een specialistische elektrische fiets, zoals bijvoorbeeld een elektrische racefiets of een e-MTB? Check dan online welke merken waar worden verkocht en ga het liefst langs bij een speciaalzaak voor service op maat. Deze service gaat uiteraard ook na de aankoop. Daarnaast kun je fietsen ook testen wanneer je een fietsenwinkel bezoekt. Online kan dat niet.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen