De elektrische fiets is mateloos populair (en dat blijft voorlopig ook zo)

Elektrische fietsen Lisanne Beijen 27 nov 2021
Leestijd: 2 minuten

De populariteit van de elektrische fiets groeit. Nog steeds. Er lijkt niets te zijn dat een fiets met elektrische motor die met 25 kilometer per uur over het fietspad raast te kunnen stoppen. Zelfs geen pandemie.

In tegendeel: de pandemie heeft de populariteit van de al populaire e-bike een boost gegeven. Niet alleen in Nederland, maar ook in de rest van de wereld, wordt er steeds meer elektrisch gefietst. De populairste elektrische fiets in Europa? Dat is volgens een recent onderzoek van Shimano de elektrische stadsfiets.

Interesse in elektrische fiets groeit

Shimano, fabrikant van onderdelen voor e-bikes, en e-bikes zelf, presenteerde in oktober de derde versie van diens jaarlijkse consumentenonderzoek. In dit onderzoek werd gekeken naar de positie van elektrische fietsen in de Europese samenleving, en naar de invloed van de pandemie en de veranderde wereld in 2020 en 2021 op de interesse in e-bikes.

Het onderzoek van Shimano focuste zich voornamelijk op Oostenrijk, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Italië, Nederland, Noorwegen, Polen, Spanje, Zweden en Zwitserland. Voor het onderzoek waren er meer dan 14.000 participanten.

De resultaten van het onderzoek uit 2021 werden vergeleken met die van de onderzoeken uit 2019 als 2020. Uit de analyse van de resultaten blijkt een grote verschuiving in interesse van de consument. Die interesse verschuift duidelijk in de richting van de elektrische fiets: 27 procent van de Europeanen zeiden dat het nu waarschijnlijker is dat ze een e-bike kopen dan voordat de pandemie uitbrak. 39 procent van de respondenten gaf als reden hiervoor aan het openbaar vervoer te willen vermijden.

LeMond Prolog elektrische fiets
LeMond Prolog (Afbeelding: LeMond)

22 miljoen e-bikes verkocht in één jaar

Dat de interesse in de elektrische fiets groeit is ook te zien aan de verkoopcijfers van 2020 (de cijfers van 2021 zijn uiteraard nog niet bekend). Volgens cijfers van CONEBI (Confederation of the European Bicycle Industry) werden er in 2020 zo’n 22 miljoen e-bikes verkocht in Europa.

Ook schoten de investeringen in e-bike fabrikanten en startups omhoog. Zo werd er in 2019 ongeveer 1 miljard euro geïnvesteerd in de e-bike markt. Dit getal groeide in 2020 naar zo’n 1,5 miljard euro. Hierdoor was de elektrische fiets-markt in 2020 zo’n 18,3 miljard euro waard.

Kortom: de elektrische fiets is hot, en heeft alle potentie om nog veel hotter te worden wanneer verschillende Europese landen (blijven) investeren in een goede infrastructuur voor fietsers.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen