Jelle van Es
Jelle van Es Elektrische fietsen 7 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Deze elektrische fiets is nóg beter voor het milieu

De elektrische fiets heeft wat ons betreft vele voordelen. En de makers ervan willen er vaak op hameren dat ze goed zijn voor het milieu. Tenminste, als je het echt als alternatief gebruikt voor de auto. Als alternatief op de gewone fiets is het natuurlijk iets minder goed.

Wanneer je een elektrische fiets overweegt om goed te zijn voor het milieu, dan wil Roetz dat je eens naar hun fietsen kijkt. Het Amsterdamse bedrijf street er namelijk naar om zoveel mogelijk onderdelen van oude fiets te gebruiken in een nieuw model.

Deze elektrische fiets is nóg beter voor het milieu

Roetz is onlangs een campagne begonnen genaamd One Planet. One Bike. Zij willen namelijk aan het grote publiek laten weten dat er elk jaar in Nederland zo’n miljoen fietsen op de schroothoop terecht komt. En dat zorgt dus voor veel afval en een belasting voor het milieu. Het bedrijf streeft er dan ook naar dat bij hun elektrische fiets en gewone fiets veel van de materialen afkomstig zijn van een oude fiets. Zo’n 30 tot 80 procent van de nieuwe fiets is op die manier afkomstig in wat het bedrijf een weesfiets noemt. Denk daarbij aan het fietsframe, de voorvork en andere onderdelen die een nieuw leven krijgen. Bekijk de onderstaande video voor een feel-good gevoel.

One planet. One Bike. by Roetz – subtitled from Roetz-Bikes on Vimeo.

Uiteindelijk kijken wij vooral naar de elektrische fiets die het bedrijf op de markt brengt. Het gaat om een lichtgewicht model van zo’n 16 kilo. Daar zit een 250 Watt motor in met een 30V Li-ion, 176 Wh batterij. Daarmee heb je een bereik tussen de 30 en 50 kilometer. Dat is niet heel erg veel, maar omdat het een lichte fiets is (een gemiddelde e-bike weegt al snel meer dan 25 kilo) kun je er waarschijnlijk ook goed mee fietsen zonder ondersteuning.

Redelijk betaalbaar

En het mooie van dit alles is dat de elektrische fiets goed betaalbaar is. Het model is namelijk voor 2149 euro te koop op de website van de maker. Ja, er zijn zeker goedkopere modellen, maar voor een lichtgewicht die je tijdens het rijden een goed gevoel geeft omdat je het milieu niet te veel belast, is het het wellicht waard.

Elektrische fiets: onderhoud wordt in de toekomst stuk goedkoper

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!