Elektrische fiets van hout: maak kennis met dit opvallende model

Elektrische fietsen Lisanne Beijen 14 aug 2021
Leestijd: 2 minuten

Wat krijg je als een houtbewerker een elektrische fiets maakt? Een hele (hele) toffe e-bike. Houtbewerker Evie Bee heeft duidelijk niet alleen oog voor hout en duurzaamheid, maar ook voor stijl. Maak kennis met Electraply: een houten e-bike.

Deze elektrische fiets, die bijna volledig is gemaakt van multiplex, heeft een bijzondere vintage motor-uitstraling die de gemiddelde elektrische fiets het nakijken geeft. Waar kunnen we ons melden om een testritje op deze super strakke elektrische fiets te maken?

Geïnspireerd door klassieke motoren

Electraply is een moderne interpretatie van iconische ‘café racers’ en zogenaamde oude ‘scrambler racers’. Een goed voorbeeld hiervan is de Triumph TR6 Trophy Scrambler: een echte klassieker.

Op het eerste gezicht lijkt Electraply dan ook op een motor. De accu van de elektrische fiets is strategisch bovenop het frame van de fiets geplaatst, waardoor hij lijkt op de benzinetank van een motor. De vorm van het zadel is ook een kleine knipoog naar het verleden. Ook voor het ontwerp van het zadel liet Bee zich inspireren door scrambler motoren.

Wie beter kijkt ziet echter dat er onderaan de fiets een stel pedalen bungelt. Die geven weg dat het hier toch echt om een elektrische fiets gaat.

Evie Bee electraply elektrische fiets
Electraply (Afbeelding: Evie Bee)

Duurzaam gemaakte elektrische fiets van hout

Evie Bee vertelt op haar website dat de elektrische fiets voornamelijk bestaat uit verschillende lagen duurzaam geproduceerd multiplex van populieren- en berkenhout. Mocht het kwartje nog niet zijn gevallen: de engelse naam voor multiplex is ‘plywood’, vandaar de naam ‘Electraply’.

De toffe design elektrische fiets is verder voorzien van een 26” voorwielmotor waardoor hij een maximale snelheid behaalt van 45 kilometer per uur. Eigenlijk is dit dus geen e-bike maar een speed pedelec.

Evie Bee electraply elektrische fiets
De verschillende lagen van Electraply (Afbeelding: Evie Bee)

Dus, waar kunnen we deze duurzame design e-bike kopen?

Na veel rekenen, testen en tekenen kwam Electraply tot stand dankzij een combinatie van moderne fabricagemethoden en traditionele bouwtechnieken. Het was Bee’s droom om haar eigen elektrische fiets te maken en erop te kunnen rondrijden. Wat ons betreft is het project meer dan geslaagd. Wát een lekker ontwerp.

Wie het hier helemaal mee eens is en ook graag met deze e-bike onder zijn kont wil rondrijden heeft geluk: Bee werkt aan een Kickstarter campagne voor Electraply. Via haar website kun je je aanmelden voor updates over wanneer de campagne live gaat. Dat bespaart je een paar maanden (of jaren) tevergeefs prutsen met houtbewerking in het schuurtje in je tuin.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen