Dit zijn de verborgen kosten van een elektrische fiets

Elektrische fietsen Jeroen Kraak 8 mrt 2024
Leestijd: 2 minuten

Voordat je een elektrische fiets koopt, zoek je eerst naar de prijzen van je favoriete model. Toch zijn er echt meer kosten waar je rekening mee moet houden.

Of je nu een Gazelle, Trek of Specialized wil, vooraf zie je op de website van de desbetreffende fabrikant precies hoeveel het je gaat kosten. Toch blijft een ding vaak onderbelicht.

Je elektrische fiets heeft naar verloop van tijd ook onderhoud nodig. Dit kan een hogere kostenpost zijn dan je vooraf verwacht.

Meer betalen voor onderhoud aan je elektrische fiets

Een elektrische fiets zit veel ingewikkelder in elkaar dan een gewone fiets. Dat heeft te maken met de extra onderdelen die op de tweewieler zitten. In tegenstelling tot een gewone stalen ros heb je bij de e-bike te maken met een motor en een accu. Onderdelen die een stuk lastiger zijn te repareren.

Niet alleen kunnen die extra onderdelen kapot gaan, daarnaast zorgt het voor extra stappen tijdens wat simpelere reparaties. De ene motor is bijvoorbeeld veel makkelijker te repareren dan de ander. Sterker nog, sommige fietsen zijn al helemaal lastig te repareren.

Ook zal je meer rekening moeten houden met die onderdelen, zoals een batterij. Zo doe je er goed aan om ‘m regelmatig eruit te halen om ‘m te checken. Als je je elektrische fiets wast, kan er bijvoorbeeld water bijkomen en zo corrosie starten. Met een simple check reken je er zelf meteen mee af en dat scheelt juist weer kosten.

Andere onderdelen

Denk bijvoorbeeld aan het probleem rond de VanMoof. De fietsen hadden speciale onderdelen die alleen op elektrische fietsen van dat merk zaten. Toen VanMoof failliet ging, kon door gebrek aan onderdelen de e-bikes van het merk geen eens meer gerepareerd worden.

Door die onderdelen gaat het repareren ook iets anders in zijn werk. Waar een fietsenmaker eerst door te kijken al een diagnose kon stellen, moet nu eerst software worden uitgelezen. Dat kost extra tijd en dus weer extra geld.

Door die extra stappen kost het onderhouden van een elektrische fiets extra geld. Zo laat Mapdec in een YouTube-video zien dat het onderhouden van e-mountainbike zo’n zeven uur kost, wat dus meer is dan een gewone fiets.

Waarom een helm op je elektrische fiets toch wel een goed idee is

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen