Elektrische fiets vs. elektrische auto: wie is de koning van de markt?

Elektrische auto's Wesley Akkerman 6 jul 2022
Leestijd: 2 minuten

Wanneer we aan elektrische voertuigen denken, dan denken veel mensen aan auto’s. Maar de elektrische fiets is veel populairder, zo blijkt uit onderzoek van Deloitte, die in Duitsland meer dan duizend mensen vragen stelde naar dergelijke voertuigen.

Het grootste deel van de ondervraagden, achttien procent, geeft aan een elektrische fiets te gebruiken. Zeven procent gebruikt een elektrische auto, terwijl eenzelfde percentage de voorkeur geeft aan een scooter. Drie procent gebruikt steps, twee procent motoren en één procent pakt micro-mobiles.

Elektrische fiets is populair

Wat de elektrische fiets enorm helpt is de aantrekkelijkheid. De ondervraagden gaven een cijfer aan verschillende type elektrische voertuigen, waarbij één de laagste en vier de hoogste score is. De fiets scoorde met een gemiddelde score van 2,7 punten hoog, gevolgd door 2,6 punten voor de auto.

Die Cowboy mag er zijn. (Afbeelding: Jelle van Es / WANT)

De aantrekkelijkheid werd op verschillende manieren bepaald. Zo vonden de ondervraagden de elektrische fiets gewoon een enorm handig apparaat. Dit voertuig is duurzaam en leuk om te bedienen. Wellicht ligt het ook een beetje aan het land waar het onderzoek werd uitgevoerd; niet elk land is fiets-georiënteerd.

Prijs kan roet in het eten gooien

De elektrische fiets is dus enorm populair, maar de hoge prijs kan nog wel eens roet in het eten gooien. Premium-fietsen kunnen bijvoorbeeld zo’n vijfduizend euro kosten. Maar tot nu toe staat dit niet in de weg van de verkoop en zijn – voornamelijk – Europeanen bereid om diep in de buidel te tasten.

Desondanks is die prijs natuurlijk veel lager dan het bedrag dat je neertelt voor een auto. Als je in een drukke stad woont waar alles bereikbaar is op de fiets, dan is dat voldoende. Je kunt dan op een normale fiets rijden, maar met een elektrisch model ben je waarschijnlijk net wat sneller op je plek van aankomst, en zonder enige twijfel minder bezweet dan op een opoefiets.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Deloitte (.pdf)

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen