Dennis Mons
Dennis Mons Films & Series 6 jul 2022
Leestijd: 2 minuten

HBO cancelt een flink deel van Europese producties

Streaming- en filmproducent HBO heeft veel van zijn Europese producties gestopt voor HBO Max. Het betreft originals; films en series dat het bedrijf zelf maakt. Ook producties in Nederland zijn stopgezet.

Niet alleen Netflix maar ook HBO Max heeft problemen met het aantrekken van nieuwe kijkers. Laatstgenoemde heeft daarnaast een uitdaging omdat de samenwerking met het enorme telecombedrijf AT&T gestopt is.

Streamingdruk

Naast Nederland worden ook producties gecancelt in Denemarken, Zweden, Noorwegen, Finland, ‘Centraal Europa’ en Turkije. Content die gemaakt wordt in Spanje en Frankrijk gaat nu nog wel door. Moederbedrijf Warner Bros. Discovery hoopt op deze wijze zo’n drie miljard euro te besparen.

HBO Max
Patria is een van de best bekeken Spaanse series op HBO Max. (Afbeelding: HBO)

“We bekijken onze huidige positie in de streamingmarkt”, stelt een woordvoerder van HBO in een reactie aan Variety. “Als deel van dit proces moesten we een klein deel van onze programmering en producties cancellen. Naast het stopzetten van projecten in Scandinavië en Centraal Europa, is het maken van content in Nederland en Turkije ook niet meer in ontwikkeling.”

Grote verliezen voor HBO

Dit besluit betekent dat populaire shows uit veel regio’s in Europa niet vervolgd worden. Hieronder vallen bijvoorbeeld Lust uit Zweden en Kamikaze uit Denemarken (zie trailer hieronder). Ook is de Hongaarse dramaserie The Informant geschrapt. Nieuwe content die al in productie is, wordt naar verluidt verkocht aan andere streamingdiensten en maatschappijen.

De kans dat producties ook in andere landen stoppen is groot. HBO Max en Warner Bros. bekijken nu of bepaalde content in de Verenigde Staten en Latijns Amerika wellicht ook op slot gaan.

HBO Max is niet de enige partij die flinke productiestops en ontslagen heeft aangekondigd. Ook Netflix deed iets soortgelijks toen zijn aandelen met 35 procent kelderden.

De content die al gemaakt is door HBO blijft gewoon beschikbaar in Nederland. Wil je het platform ontdekken, dan zijn hier wat tips te lezen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!