VanMoof A5 getest: eerste meters op nieuwe elektrische fiets

Elektrische fietsen Jelle van Es 1 jun 2022
Leestijd: 4 minuten

Als je het hebt over een elektrische fiets voor in de stad, dan gaan de gedachten bij mij snel uit naar VanMoof. Een paar jaar geleden wist het bedrijf een prachtig en krachtig model af te leveren en sindsdien heeft het daarop voortgebouwd. Dit jaar verschijnen met de VanMoof A5 en de S5 de nieuwe modellen. En wij kregen de kans om de A5 alvast te testen.

De VanMoof A5 is zeg maar het ‘vrouwelijke’ model van de twee. Het frame is lager en makkelijker in te stappen. Maar qua inhoud en prestaties zouden de twee modellen aan elkaar gelijk zijn. Wat dat betreft was dit dus een goede eerste kennismaking met de nieuwste generatie elektrische fiets van het bedrijf. Dit zijn de punten die me zijn opgevallen.

VanMoof A5 getest

Gewoon een mooi ding

Met de introductie van de VanMoof A5 en de S5 gaat het bedrijf verder waar het gebleven was. Want de nieuwe modellen zien er gewoon strak uit. De batterij is bijvoorbeeld in het frame geplaatst en kan er net als het vorige model niet uit. Je zult hem dus moeten opladen bij een stopcontact. Of je gaat gebruik maken van een batterypack die bij het vorige model geïntroduceerd werd. Het frame ziet er daardoor wel strak uit en er zijn weinig elementen die uitsteken. Het is daarmee echt een plaatje en een fiets waar je graag op gezien wordt.

Je mag gezien worden (Afbeelding: VanMoof)

Integratie voor je smartphone

VanMoof houdt van techniek en met name van de smartphone. In het vorige model introduceerde het de ondersteuning voor Apple’s Vind Mijn, waardoor je de elektrische fiets via de iPhone makkelijker terugvindt als hij gestolen wordt. De VanMoof A5 en S5 gaan verder op dat gebied. Met het nieuwe model is het nog altijd zo dat je op de smartphone verschillende instellingen aanpast. Zo bepaal je op wat voor snelheid je hem laat opschakelen, zodat je altijd snel en makkelijk optrekt. Het grote verschil is nu dat op het stuur een plek is waar je de smartphone plaatst. Zodoende heb je eindelijk een schermpje waarop alle belangrijke informatie is te vinden. Tijdens mijn proefrit was die mogelijkheid er niet, maar bij de laatste Cowboy bleek dat dit heel fijn was. Dus ik kan me voorstellen dat dit straks ook top werkt.

VanMoof A5 elektrische fiets
Handig met je smartphone (Afbeelding: VanMoof)

Indicatoren zijn duidelijker

Tijdens mijn testrit van de VanMoof A5 had ik dus geen smartphone koppeling. Toch vind je op het stuur naast de handvaten handige led-lichtjes die je informatie geven over de elektrische fiets. Op die manier zie je bijvoorbeeld in wat voor ondersteuningsstand je de fiets hebt staan en hoeveel batterij er nog ongeveer op zit. Je hoeft dus niet naar je frame te kijken, waardoor je je ogen beter op de weg houdt.

Lichtjes op het stuur (Afbeelding: VanMoof)

Minder hobbelig

Ik vond de vorige VanMoof fantastisch om op te fietsen. Toch had die elektrische fiets een duidelijk nadeel: de vering was nogal matig. Zeker wanneer je door de stad rijdt, hobbelde je op die manier alle kanten op. Met de VanMoof A5 had ik dat tijdens mijn korte testritje echt een stuk minder. Terwijl er echt wel wat gaten in de weg zaten. Hopelijk blijkt dat ook te kloppen wanneer je er daadwerkelijk mee aan de slag gaat. Maar de eerste indruk op dat punt was goed.

Hobbels geen probleem (Afbeelding: VanMoof)

Wel wat meer trappen

Toch is er wel een groot verschil. Ten op zichte van het vorige model moet je bij de VanMoof A5 meer trappen om de ondersteuning te laten werken. Je werkt je zeker niet in het zweet, maar je hebt wel constant het gevoel dat je moet blijven ronddraaien. Zeker in vergelijking met andere modellen van een elektrische fiets is het verschil groot. Daarbij trap je soms en vlieg je vooruit. Maar nu was het constant trappen geblazen. Met de turbo-knop schiet je wel nog vooruit, maar een paar trappen geven en daarmee gelijk op de 25 kilometer per uur zitten, dat lijkt er niet in te zitten.

VanMoof A5 elektrische fiets
Lekker fietsen (Afbeelding: VanMoof)

Het duurt nog wel even voordat de nieuwe generatie elektrische fiets beschikbaar is. De VanMoof A5 en S5 is nu te bestellen, maar de levering is later dit jaar. Wil je meer lezen over e-bikes? Bezoek dan hier onze overzichtspagina.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen