Elektrische fiets vs pedelec: wat is het grote verschil, welke moet je hebben?

Elektrische fietsen Lisanne Beijen 2 aug 2020
Leestijd: 3 minuten

Waarom hebben sommige elektrische fietsen een nummerplaat? En waarom dragen sommige mensen op een e-bike een helm? Dit komt doordat het in deze gevallen niet om een elektrische fiets gaat maar om een zogenaamde ‘speed Pedelec’. De twee fietsen, en regels die ervoor gelden, verschillen op meerdere manieren.

De grootste verschillen tussen speed pedelecs en elektrische fietsen zijn technisch en hebben te maken met regelgeving in het verkeer. Lees hieronder meer over verschillen tussen de twee en hoe de juiste elektrische fiets of speed pedelec te kiezen.

De grootste verschillen

Dankzij de technische verschillen tussen een elektrische fiets en speed pedelec gelden er verschillende regels in het verkeer voor de twee. De elektrische trapondersteuning van een elektrische fiets biedt officieel ondersteuning tot een maximale snelheid van 25 kilometer per uur. Een speed pedelec daarentegen heeft een elektrische trapondersteuning tot maximaal 45 kilometer per uur. Doordat een speed pedelec zo’n hoge snelheid kan behalen moet hij een gele bromfietskentekenplaat hebben zodat je er mee op de openbare weg mag rijden.

elektrische fiets
Een speed pedelec op de weg (Afbeelding: ANP / Marten van Dijl)

Daarnaast gelden er nog een aantal andere regels voor bestuurders van speed pedelecs. Zo moet deze altijd ouder zijn dan 16 jaar en in het bezit zijn van een bromfietsrijbewijs. Er is geen minimale leeftijd voor het gebruik van een elektrische fiets, al worden er vrijwel geen elektrische fietsen voor kinderen en tieners ontwikkeld. Een andere regel voor het gebruik van een speed pedelec, die niet geldt voor het gebruik van een e-bike, is dat je op een speed pedelec een helm moet dragen. Dit is wettelijk verplicht. Het gaat niet om zomaar een skihelm die je nog op zolder had liggen, maar om een goedgekeurde bromfietshelm.

Belangrijke regel: speed pedelec mag niet op het fietspad

Een van de belangrijkste regels die je moet weten voor het gebruik van een speed pedelec is dat je er niet mee op het fietspad mag rijden. Met een speed pedelec rij je enkel op een fiets/bromfietspad of op de rijbaan. Als je onthoudt dat dezelfde regels gelden voor bromfietsen als voor speed pedelecs dan zit je goed.

Kiezen tussen een elektrische fiets of een speed pedelec

Een speed pedelec biedt trapondersteuning tot een hogere snelheid. Dat maakt het een aantrekkelijke optie voor wie bijvoorbeeld een grote afstand naar werk moet afleggen en dit liever wil fietsen dan met de auto wil doen. Met een speed pedelec ben je simpelweg sneller van A naar B.

elektrische fiets speed pedelec
Speed pedelec (Afbeelding: ANP / Remko de Waal)

Een nadeel van deze fiets te opzichte van een e-bike is dat je er niet mee op het fietspad mag. Dat betekent dat je in sommige gevallen op een drukke rijbaan moet rijden waar auto’s je links en rechts om de oren vliegen. Dit voelt, en is, minder veilig dan het fietspad.

De hoge snelheid van de speed pedelec maakt het een goede optie voor wie de fiets wil gebruiken voor het afleggen van grote afstanden. Wil je een elektrische fiets om mee door een (drukke) stad te fietsen, of door een natuurgebied? Dan is een elektrische fiets misschien een betere optie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen