Elektrische fiets vs scooter: waarom je voor een e-bike moet gaan

Elektrische fietsen Lisanne Beijen 17 jul 2020
Leestijd: 4 minuten

De populariteit van elektrische vervoermiddelen steeg de laatste jaren in een rap tempo. Vooral een (elektrische) scooter en elektrische fiets zijn ideaal als commuter vervoermiddel, voor korte afstanden en voor in de stad. Als we tussen deze twee moeten kiezen pleiten wij toch echt voor de elektrische fiets.

Er zijn wat ons betreft verschillende redenen waarom je meer aan een e-bike hebt dan aan een (elektrische) scooter. Hieronder hebben we een paar van de belangrijkste voor je uiteen gezet.

Een elektrische fiets onderhoudt je of creëert een actieve levensstijl

Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat Europese e-bike gebruiker meer beweging krijgen per week dan wie een gewone fiets heeft. Hij draagt dus bij aan een actieve levensstijl. Op een e-bike fietsen kost minder inspanning dan fietsen op een ‘gewone’ fiets, maar het kost zeker meer inspanning dan scooter rijden.

Op een scooter is je enige beweging gas geven en remmen. Deze ‘inspanning’, voor zover je het inspanning kunt noemen, draagt niet bij aan een actieve levensstijl. Ben je niet actief en denk je dat een e-bike daar ook geen verandering in gaat brengen? Dan schat je je eigen kracht (en die van een e-bike) waarschijnlijk te laag in. E-bike gebruikers, ook die voorheen niet of nauwelijks fietsten, pakken namelijk vaker de fiets omdat het makkelijker en leuker is met een e-bike. Ook leggen ze langere afstanden af met een elektrische fiets.

Een elektrische fiets is dus wel degelijk een goede motivatie om vaker de buitenlucht in te gaan en vaker te bewegen. Die lichamelijke activiteit is niet alleen goed voor je lichaam maar geeft ook een voldaan gevoel. Natuurlijk stap je ook makkelijk op de scooter voor een korte rit in de buitenlucht. Dit doet alleen niets voor je fysieke en mentale gezondheid.

Trek Allant+ 7 elektrische fiets
Trek Allant+ 7 elektrische fiets (Afbeelding: Trek)

De elektrische fiets is (veel) veelzijdiger

Je kunt een elektrische fiets in veel verschillende situaties gebruiken. Of je nou boodschappen gaat doen, de stad in gaat, heen en weer naar werk fietst, of een weekendje door de duinen of een natuurgebied gaat fietsen: een elektrische fiets kan het allemaal.

Er zijn natuurlijk verschillende e-bikes te koop voor verschillende typen gebruik, maar een goede allround e-bike fietst in alle bovenstaande activiteiten soepel. Een (elektrische) scooter daarentegen rijdt niet zo lekker tijdens een tochtje door de duinen of over de Veluwe. Op een scooter door een natuurgebied racen gaat wat ons betreft het doel ook een beetje voorbij. Mits je doel is om vanaf je luie stoel (in dit geval eigenlijk ‘vanaf je luie zadel’) toch wat groen en natuur te zien. Daarnaast ben je als scooter op veel plekken niet welkom, terwijl je op een e-bike onverstoord allerlei paadjes kunt verkennen.

Ga je op vakantie met de auto of camper en wil je niet overal naartoe rijden? Dan neem je een elektrische fiets zo mee op een fietsdrager. Een scooter meenemen op een bagagedrager? Dat is vrij onwaarschijnlijk. Nog een fijn voorbeeld van hoe veelzijdig een elektrische fiets is in vergelijking met een (elektrische) scooter.

Kymco Street
Kymco Street e-bike (Afbeelding: WANT / Jelle van Es)

Het gebruiksgemak van een e-bike is groter

Naast het gemak van de e-bike dat we hierboven aanstipten, biedt een elektrische fiets ook om andere redenen meer gebruikgemak dan een scooter. We horen je denken: ‘Op een scooter hoef je toch helemaal niets te doen behalve sturen, gas geven en remmen? Hoe kan een fiets waarbij je je benen moet laten werken makkelijker zijn in gebruik?’. Dat klopt, een scooter is zo makkelijk dat zelfs een kind er op kan rijden als dat legaal zou zijn, maar hij is hij niet altijd en gebruiksvriendelijk in vergelijking met een e-bike. Zo is het bijvoorbeeld lastiger een goede parkeerplaats voor een scooter te vinden als je in de stad bent, maar kun je hem ook minder makkelijk in huis of bij je huis kwijt.

Is de accu van je elektrische scooter leeg? Of de brandstof van je ‘gewone’ scooter op? Dan kun je waarschijnlijk aan de kant van de weg wachten tot een goede vriend of familielid je komt ophalen. E-bikes met een lege accu kun je daarentegen gewoon blijven gebruiken. Let terwijl je met je scooter wacht op de hulptroepen vooral op de e-bikes die langsfietsen. Het kan maar zo zijn dat er een een lege accu heeft. Die fietst alleen wel zonder problemen door naar zijn bestemming.

elektrische fiets
Een speed pedelec op de weg (Afbeelding: ANP / Marten van Dijl)

Nog niet overtuigd van de voordelen van een elektrische fiets? Geen probleem. Check dan hier nog 5 redenen waarom een e-bike aanschaffen een goed idee is.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen