[REVIEW] Cursed heeft potentie maar maakt het nog niet waar

Films & Series Jeroen Kraak 17 jul 2020
Leestijd: 2 minuten

Vanaf vandaag is Cursed voor het eerst te zien op Netflix. Kan het concurreren met Games of Thrones en The Witcher, of toch niet?

Sinds het einde van Game of Thrones doen streamingdiensten er alles aan om het succes te evenaren. Amazon Prime Video is nog steeds bezig met een Lord of the Rings-serie en ook Netflix zit niet stil. Na The Witcher komt het met een nieuwe fanatasy-serie waar het veel investeert. Cursed moet het nieuwe succes worden van Netflix.

Arthur, Merlijn en Nimue

Cursed is een prequel van het verhaal over Arthur en de ridders van de ronde tafel. Er zit dan natuurlijk een hoop mysterie in. Zowel Arthur als Merlijn komen voor in de serie. Toch draait de serie om iemand anders: Nimue. Het meisje is een Fey, een soort magisch ras in de wereld die vergelijkbaar is met elven. Ze worden bedreigd door de rode paladijnen, een grote groep geestelijken die alle Fey willen uitroeien. Ze worden gesteund door de mysterieuze Huilende Monnik. Een man in een zwart gewaad met de opgedroogde tranen op zijn gezicht.

Nimue krijgt in een Cursed een opdracht mee: ze moet een magisch zwaard naar Merlijn brengen. Precies ja, de tovenaar uit het verhaal van koning Arthur. Alhoewel, die Merlijn ziet er iets anders dan je verwacht. Hij is niet iemand met lange witte haren in een blauw gewaad, maar een dronken bijdehante tovenaar. Op de achtergrond is er inmiddels een machtsstrijd gaande tussen verschillende koningen om de macht te grijpen. Zij hebben allemaal een andere achtergrond en willen met het magische zwaard de enige heerser worden.

Game of Cursed?

Er zijn dus genoeg ingrediënten om een topserie te maken die zelfs een beetje op Game of Thrones kan lijken. Toch komt het er nog niet helemaal uit. Hoewel Katherine Langford in 13 Reasons Why liet zien fantastisch te kunnen acteren, lukt het haar nog niet echt in Cursed om Nimue echt veel karakter mee te geven. Ze blijft af en toe wat teveel op de oppervlakte. Hoewel bij Nimue prima haar achtergrond naar voren komt, is dit bij andere karakters soms niet het geval. Je wordt met iemand geconfronteerd die meer vraagtekens oproept dan uitroeptekens geeft. Dat is jammer. Game of Thrones gaf daarin wel het goede voorbeeld waarbij vooral de bijzondere karakters de serie maakte tot het succes dat we nu kennen.

Conclusie

Ondanks dat diepgang er nog niet helemaal inzit, is Cursed wel het kijken de moeite waard. Het is een spannende serie waarbij je elke aflevering wel op het puntje van de stoel zit. De wereld waarin dit zich allemaal afspeelt ziet er prachtig uit. Het is dan ook een vermakelijke serie vol spanning. Hopelijk weet Cursed in het tweede seizoen echt wat smoel mee te krijgen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen