Elektrische fiets voor in de zomer: 4 tips die je zeker moet kennen

Elektrische fietsen Lisanne Beijen 20 jun 2021
Leestijd: 3 minuten

Na een (te?) lange winter zijn de warme dagen eindelijk aangebroken. Al is onze elektrische fiets en ons lichaam hier misschien minder op voorbereid dan we willen geloven.

Gelukkig zijn er een paar dingen die je kunt doen om zowel je flitsende e-bike als jezelf klaar te stomen voor zomerse zonnige dagen.

Zorg goed voor de accu van de elektrische fiets

Een e-bike’s accu is een gevoelig beestje. Hij houdt niet van te koude of te warme temperaturen: het is een temperatuurgevoelig onderdeel. Fabrikanten raden over het algemeen aan om hem tussen een temperatuur van 5 en 45 graden Celsius op te laden. Ja, dat is een ruime marge.

Gerichter advies is om de accu niet in direct zonlicht neer te leggen. De accu van een elektrische fiets op de vensterbank of keukentafel in de zon achter het raam laten opladen? Dat is een slecht idee. De accu kan namelijk ongemerkt oververhitten. Voorkom dit simpelweg door de accu zo veel mogelijk uit direct zonlicht te houden.

Dit geldt dus ook wanneer je de e-bike een lange tijd buiten parkeert (bijvoorbeeld op de camping). In dit geval loont het om de accu, indien mogelijk, van de e-bike te halen. Dat is overigens altijd een goed idee wanneer je de kostbare fiets ergens een paar uur of langer parkeert.

Cube Reaction Hybrid Pro 500 (Afbeelding: Cube)

Is je e-bike nieuw en/of heb je lang niet gefietst? Oefen eerst

Een elektrische fiets kiezen die bij jouw rijstijl, lichaamsbouw en behoeften past, is makkelijker gezegd dan gedaan. Dit hebben we vaak besproken. Als je eenmaal een fijne nieuwe e-bike onder je kont hebt is het de moeite waard om wat oefenrondjes te rijden.

Dit klinkt misschien wat knullig, maar als je al een tijd niet hebt gefietst (op een ‘gewone’ fiets) loont dit zeker. Fietsen op een elektrische fiets is namelijk een hele andere ervaring. Je vliegt vooruit op een e-bike: dit vraagt wat van je reactievermogen in het verkeer.

elektrische fiets duinen fietsroute
Fietsen door de duinen (Afbeelding: ANP / Koen Suyk)

Check de bandenspanning van je elektrische fiets regelmatig

Om een rit tijdens een warme zomerse dag zo comfortabel en veilig mogelijk te maken kun je zelf de nodige dingen voorbereiden. Een van de belangrijkste en meest simpele voorzorgsmaatregelen voor jouw veiligheid op de e-bike is om regelmatig de bandenspanning van de fiets te checken.

Banden op de juiste spanning zorgen voor meer stabiliteit op de weg, een goede grip op het wegdek, en maakt het fietsen nog moeitelozer. Met hoge snelheid door een bocht fietsen terwijl de banden van je fiets niet voldoende zijn opgepompt is gevaarlijk voor jezelf en andere verkeersdeelnemers. Hoe goed je remmen ook zijn, als de banden van je elektrische fiets te zacht zijn, dan kunnen zij de remkracht niet overbrengen op het wegdek. Koop een goede fietspomp met barometer zodat je iedere keer voordat je het zadel opspringt de bandenspanning kunt controleren.

elektrische fiets
Een speed pedelec op de weg (Afbeelding: ANP / Marten van Dijl)

Bereid jezelf voor op de hitte

Van plan een stevige fietstocht te maken in de warme zomerzon? Bereid jezelf dan goed voor op de warmte en zonnestralen. Dit klinkt ietwat betuttelend maar bedank ons wanneer je na een dagje fietsen de barbecue aansteekt zonder verbrand gezicht en uitgedroogd te zijn zelfs voordat je begint aan wijn en bier.

Een paklijst voor een lange fietstocht op de elektrische fiets in de zomer is simpel: water, een pet, zonnebrandcrème en eventueel een kleine EHBO-kit.

Voorkomen is uiteraard beter dan genezen, dus luister goed naar je lichaam en hou in de gaten of het je signalen stuurt dat het oververhit. Deze zijn onder meer overmatig zweten, misselijkheid, hoofdpijn en een abnormaal hoge hartslag.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen