Wie is Lavoie, de nieuwe eigenaar van het failliete VanMoof?

Elektrische fietsen Mark Hofman 31 aug 2023
Leestijd: 2 minuten

De elektrische fietsen van VanMoof krijgen een nieuwe eigenaar. Het failliete bedrijf lijkt een doorstart te maken. De nieuwe eigenaar? Dat is het Engelse Lavoie, wat een dochterbedrijf is van McLaren.

Lavoie, dat bekendstaat om zijn elektrische step, brengt het nieuws vandaag zelf naar buiten. Hiermee geeft het de kleine 200.000 mensen met een elektrische fiets van VanMoof weer een klein beetje hoop.

Elektrische fietsen VanMoof in handen van McLaren

“Onder de voorwaarden van de overeenkomst brengen Lavoie en McLaren Applied stabiliteit in de bedrijfsvoering van VanMoof”, wordt duidelijk in het persbericht. Daarnaast zal het bedrijf zijn kennis inzetten om nieuwe producten te ontwikkelen.

Hoewel de details van de overname niet duidelijk zijn, heeft Lavoie CEO Eliott Wertheimer vertrouwen. “Door zijn volgende generatie e-bikes, slimme technologieën, innovatieve ontwerpen en trouwe klanten passen VanMoof en Lavoie perfect bij elkaar.”

VanMoof heeft wereldwijd ruim 190.000 klanten en het is de bedoeling dat de elektrische fietsen die ze bezitten op de weg blijven. Goed nieuws, want dit zal in theorie dus betekenen dat nieuwe onderdelen gemaakt kunnen worden om huidige (en toekomstige) E-bikes te repareren.

Wat is Lavoie precies voor bedrijf?

Lavoie is een Brits bedrijf dat zich richt op e-mobility en met name bekendstaat om zijn elektrische step. Eind 2022 kondigde het bedrijf de Series 1 aan, die vanaf november dit jaar in Europa beschikbaar is.

VanMoof dropt zijn goedkoopste elektrische fiets tot nu toe
Evergreen (Afbeelding: VanMoof)

McLaren Applied is het moederbedrijf van Lavoie en tevens de voormalige techdivisie van de McLaren Group. Uiteraard staat dat bedrijf bekend om zijn supercars.

VanMoof: de Tesla onder de elektrische fietsen

VanMoof vroeg eerder dit jaar faillissement aan in Nederland. Het bedrijf verloor in 2021 en 2022 bijna 80 miljoen euro verlies en bleef uiteindelijk over met 143.8 miljoen euro aan schulden.

Hoewel de e-bikes van het Nederlandse bedrijf uiterst populair waren, werden ze wel de Tesla onder de elektrische fietsen genoemd. Dit had voornamelijk te maken met het feit dat ze in Taiwan in elkaar werden gezet en het bedrijf bijna alleen gebruikmaakte van exclusieve onderdelen.

Hoewel de eerste paar modellen echt een groot succes te noemen waren, kostte een snelle groei VanMoof de kop. De kwaliteit van de producten ging hard achteruit en de beloofde service kon niet gerealiseerd worden.

VanMoof is spotgoedkoop op Marktplaats, maar koop 'm echt niet
Code rood. (Afbeelding: VanMoof)

Er blijven veel vragen

Het is zeker goed om te zien dat de elektrische fietsen van VanMoof blijven bestaan en bestaande klanten hun tweewielers kunnen repareren. Al zijn er nog wel veel vragen over de overname van Lavoie.

Zo weten we bijvoorbeeld niet of de servicepunten weer geopend worden, of huidige garanties in tact blijven of dat betaalde fietsen alsnog geleverd gaan worden.

De tijd zal het leren, maar het lijkt er in ieder geval op dat VanMoof en de elektrische fietsen die erbij horen voorlopig nog blijft bestaan.

Dit is een van de eerste elektrische steps die volledig legaal is in Nederland

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen