Waarom dit elektrische skateboard niet meer verkocht mag worden

Gadgets Sabine Schults 7 okt 2023
Leestijd: 2 minuten

Elektrische skateboards zijn supervet, maar in Nederland mag je er helaas niet de openbare weg mee op. Er is zelfs een type dat helemaal niet meer verkocht mag worden. Dat komt omdat enkele personen zijn omgekomen door ongelukken met deze skateboards.

De elektrische skateboards van OneWheel mogen niet meer verkocht worden van de Amerikaanse waakhond CPSC. Er hebben namelijk een aantal dodelijke ongelukken plaatsgevonden met deze boards. Er wordt gevreesd voor meer ongelukken met dodelijke afloop. Een verbod moet de kans daarop voorkomen of in elk geval beperken.

Dit elektrische skateboard mag niet meer verkocht worden

De OneWheel is zoals de naam al doet vermoeden een elektrisch skateboard met slechts één wiel. Er zijn verschillende modellen verkrijgbaar, al moeten we eigenlijk in de verleden tijd spreken. De OneWheel-boards hebben een topsnelheid tussen de 25 en maar liefst 32 kilometer per uur. Dat zijn behoorlijke snelheden voor een eenwieler.

Het bedrijf heeft een terugroepactie opgezet, waarbij je ‘vrijwillig’ je geld terug kunt krijgen voor het inleveren van je elektrische skateboard. In het bericht meldt de fabrikant van OneWheel, Future Motion, dat er tussen 2019 en 2021 vier dodelijke ongevallen hebben plaatsgevonden waarbij hun producten betrokken waren.

OneWheel elektrisch skateboard
Leuk, maar blijkbaar ook heel erg gevaarlijk. (Afbeelding: Unsplash)

Waarom een helm zo gek nog niet is

Er worden ook een aantal gevallen genoemd waarin gebruikers aanzienlijk gewond raakten, zoals door traumatisch hersenletsel, hersenschudding, verlamming en botbreuken. De vier dodelijke ongelukken zijn volgens de waakhond veroorzaakt door een hoofdtrauma. In drie gevallen is bekend dat de gebruiker geen helm droeg.

Hoewel een Amerikaanse waakhond de elektrische skateboards verbiedt, mogen de voertuigen ook niet in andere landen verkocht worden. Of iedereen met een exemplaar van de OneWheel ook stopt met het gebruik ervan, blijft echter te betwijfelen. Het bedrijf achter het board, Future Motion, en de CPSC waarschuwen dan ook om altijd bescherming en een helm te dragen bij gebruik van het board.

Elektrische fiets is geniaal, maar hou je kinderen er bij vandaan

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen

Relevante artikelen