Drama in de portemonnee: bespaar energie met deze 6 gadgets

Gadgets Dennis Mons 10 nov 2022
Leestijd: 4 minuten

Het moge duidelijk zijn dat niet alleen de inflatie ervoor zorgt dat mensen minder geld hebben te besteden. Ook de prijs van energie helpt daar niet aan mee. Met deze gadgets kan je de rekening flink minder krijgen.

Gegarandeerd dat een flink aantal mensen de afgelopen tijd zich een hoedje zijn geschrokken over hun nieuwe kosten voor energie. Het is leuk dat de overheid ons tegemoet komt met tweemaal 190 euro, maar het is veel slimmer zelf geld te besparen op je rekening. En dat hoeft dankzij deze gadgets niet zo moeilijk te zijn.

Geld voor energie besparen is een kwestie van kosten en baten met deze gadgets

Vooropgesteld: deze gadgets zijn niet per definitie goedkoop. Het punt is echter dat ze binnen een bepaalde tijd zeker rendement opleveren. We zetten even onze favoriete en zeker niet altijd peperdure opties op een rij.

#1 Het kost wat geld, maar stap toch echt over op LED-verlichting

Het is wellicht een inkoppertje, en wel om twee redenen. We weten al sinds jaar en dag dat LED-lampen véél minder energie verbruiken dan ‘gewone’ lampen. Sterker nog: je moet je best doen om niét LED-verlichting te vinden (tenzij in een vaag lokaal winkeltje, maar dat terzijde).

LED-plafondlamp Lidl
Slimme LED-plafondlamp. (Afbeelding: Lidl)

LED-lampen verbruiken tot slecht 25 procent van ouderwetse verlichting en gaan ook nog eens 50 procent langer mee. Zeker: ze kosten behoorlijk wat geld. Een LED-lamp kost al snel 4 tot 6 euro, of zelfs meer.

Maar het is de investering waard: zeker ook als je slimme lampen die je via Wi-Fi aansluit koopt zodat je ten alle tijden controle blijft houden over wanneer ze aan- of uitstaan.

#2 Investeer in een slim huis door energie te monitoren

Een aantal zaken die we hieronder aanstippen kan je koppelen aan een zogenoemd energie monitoring-systeem. Dit is te koppelen aan het grid van je woning zodat je precies ziet op welke plekken de meeste energie verloren gaat.

energiemonitor
De energiemonitor van Geo. (Afbeelding: Geo)

Staan je lampen te vaak aan? Kan je checken. Vreten je televisie of bijvoorbeeld consoles veel stroom? Heb je zo in de smiezen. Gaat je kachel om de haverklap aan? Op te lossen door het in de gaten te hebben en wellicht een slimme thermostaat te kopen.

In totaal kan je dan 3 tot 50 procent aan geld in je zak houden.

#3 De slimme thermostaat bespaart je een hoop geld

Zoals gezegd is een essentieel onderdeel een slimme thermostaat zoals bijvoorbeeld Google Nest of een Honeywell. Zo’n gadget kan je tot wel 15 procent besparen, los van de rest van de apparaten die energie vreten in huis.

Het heeft namelijk fantastische functies. Zo is het makkelijk om bijvoorbeeld vanuit bed de kachel uit te zetten. Of kan je zelfs op afstand zien of je niet toevallig je huis nog op temperatuurtje bejaardentehuis hebt staan, en dat dus uitzetten.

#4 Beweginggevoelige schakelaar

Ook een beweginggevoelige schakelaar hoeft niet per definitie goedkoop te zijn (in dit geval van Lueas wel), maar ideaal dus voor warrige mensen die soms het huis uit stappen zonder de lichten uit te doen. Of wellicht handig als je kinderen dit gewoon continu ook vergeten. En qua energie tikt dat al snel aan.

Zo’n schakelaar kost al snel zo’n 20 euro, maar aangezien je 8 euro per jaar in je zak houdt, heb je die dus relatief snel terugverdiend.

#5 Het slimme stopcontact drukt de rekening

In tegenstelling tot een bewegingsschakelaar gaat een slim stopcontact nog een stapje verder. Dankzij een app op je smartphone of tablet is het makkelijk in te stellen wanneer je lampen aan gaan, of de stroom van je apparaten wordt gehaald. Dat scheelt bijzonder veel energie en je hoeft er weinig voor te doen.

slim stopcontact, Hoftronic
Voor 115 euro koop je er zes. (Afbeelding: Hoftronic)

Dat heeft een nog ander groot voordeel: als je op vakantie gaat, kan je de lampen aan- of uitzetten om bijvoorbeeld inbrekers af te schrikken.

#6 Energie besparen op een makkelijke manier: een stekkerdoos met schakelaar

En dan komen we nu toch in het gebied van mensen met wat minder geld: simpelweg een stekkerdoos met een switch. Veel apparaten vreten namelijk nog steeds energie, zoals bijvoorbeeld je tv, surroundset, gameconsoles en pc’s.

Of het kan natuurlijk zijn dat je een oplader uit je stopcontact bent vergeten te trekken. Het kost slecht een (fysieke) druk op de knop om dat tegen te gaan.

stekkerdos, energie
Oldschool! (Afbeelding: Brennenstuhl)

Hebben jullie gouden tips om het uitgeven van geld voor energie en dus je rekening een beetje de kop in te drukken? We horen het graag! Hier vind je overigens nog meer gouden tips om geld in je zak te houden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen