Energierekeningen schieten door het plafond: zo weet je te besparen

Tech Dennis Mons 20 sep 2022
Leestijd: 3 minuten

Heden ten dage schieten energierekeningen door het dak. Maar door enkele kleine aanpassingen zijn energie en technologie-rekeningen nog enigszins te bedaren. Wij hebben wat tips.

In alle eerlijkheid zitten velen van ons in de problemen als het gaat om de kosten van onze energierekening. Van 100 naar 700 euro (en nog veel erger in sommige gevallen) is meer dan pijnlijk, het is onhoudbaar. De energieprijzen stijgen dan pan uit. Hopelijk kunnen deze tips je een beetje helpen.

Volledig begrip over energie, gadgets en apparaten

Het is lastig om energie binnen de perken te houden. Als apparatuur aanstaat loopt het al snel op, van wasmachine tot gameconsole; het tikt aan. Maar met deze handige tips dring je je energieverbruik een beetje terug.

Mario Kart Tour
(Afbeelding: Nintendo)

#1 Zet alles uit op vakantie qua energie

Het is een inkopper, maar alles uitzetten ten tijde van vakantie of lang vertrek is inderdaad gewoon ‘uit’. Loop even je apparatuur langs en zet alles uit door de stekker eruit te trekken. Neen, niet op slaapstand; gewoon uit. Tv, consoles, kachel; alles uit. Zo simpel is het.

The Office krijgt binnenkort weer nieuwe afleveringen
Hadden we zelf ook kunnen bedenken (Afbeelding: NBC)

#2 Trek je telefoon uit de lader

Het is echt niet nodig om je telefoon langer dan nodig aan de oplader te laten liggen. Sterker nog; als je je telefoon langer laat opladen dan 80 procent, is dat snel nadelig voor je apparaat. Stekker er op tijd uit trekken dus.

Baseus draadloze oplader QI
Soms, niet altijd (Afbeelding: AliExpress)

#3 Je droger alleen gebruiken wanneer nodig

Een wasdroger vreet energie. Lucht doet wonderen en dus is een droogrek een aanrader. Niet alleen vanwege het feit dat je was goed droog wordt, maar ook omdat de onderbroeken en dus je t-shirts knap opdrogen zonder kreukels. Groener én comfortabeler kan het niet worden.

wind
In één klap droog (Afbeelding: Unsplash/Cristobal Baeza)

#4 Zet je oven open

Gek maar saillant detail: zet even je oven open nadat je een pizza of lasagne bakt als het kouder is. Je hoeft daarna je huis niet te stoken. Wanneer je een maaltijd maakt, kan je makkelijk even de oven open zetten waarna de hitte zichzelf verspreidt. Zelfs met een magnetron. Heb je meteen een crispy woonkamer. Die ruikt naar pizza of bloemkoolovenschotel. Ah well.

mini-oven Lidl
Pizza met een perk (Afbeelding: Lidl)

#5 Maak je lampen schoon

Lampen, en zeker als ze niet LED zijn, geven veel warmte af. Houd ze schoon en die warmte houdt je huis knisper. Edoch, qua rekening voor je energie: neem LEDS.

#6 Korter douchen

Dit is een lastige, want je schoon voelen is enorm persoonlijk. Maar korter douchen is wel een aanrader. Bij een regendouche wordt er al snel 15 liter water per minuut verbruikt. Gemiddeld verbruik je per douchebeurt met een regendouche 40 liter water. Da’s minder dan een gemiddelde douche, los van hoe vies je bent natuurlijk.

energie douchekop
Als je doucht met 40C ben je wel een beetje raar (Afbeelding: Waterhawk)

#7 Lekken stoppen en bespaar energie

Het klinkt als een makkelijke oplossing, maar stop tocht en lekken. Door middel van tochtstrips loopt je huis niet meer leeg qua energie. Zoals je moeder zei: je stookt niet voor de kat z’n k*t.

#8 Hoofdschakelaar

Als je veel apparaten hebt aangesloten is een hoofdschakelaar een vereiste. Middels een hoofdstopcontact kan je makkelijk alle apparatuur uitzetten. Sterker nog; je kan zelfs gebruik maken van de aardschakelaar. Als er bliksem je huis raakt zijn je gadgets nog oké.

energie, switch
De handige accessoire (Afbeelding: Signify)

Het zijn maar kleine tips, maar tegenwoordig kunnen dit soort kleine dingen een doekje op het bloeden zijn om energie te besparen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen