[REVIEW] Epstein: Filthy Rich geeft de slachtoffers een gezicht

Films & Series Jeroen Kraak 26 mei 2020
Leestijd: 3 minuten

Het was afgelopen jaar wereldnieuws de zelfmoord van Jeffrey Epstein. Hij vergreep zich aan tientallen minderjarige meisjes.

De aanhouding van Jeffrey Epstein vorig jaar kwam voor de slachtoffers van zijn daden geheel onverwacht. Jarenlang kon de miljardair zijn gang gaan door zonder dat wetgevers hem een strobreedte in de weg legden. Dat hij toch kon worden aangehouden is te danken aan de #MeToo-beweging, waardoor autoriteiten eindelijk zagen dat ze moesten ingrijpen.

De werkwijze van Jeffrey Epstein

De vierdelige documentaire Epstein: Filty Rich begint met het verhaal van twee zusjes die vanwege de kunstopleiding van de oudste in aanraking komen met Jeffrey Epstein. Hij koopt een schilderij van de vrouw en nodigt de kunstenares daarna uit op een landhuis van een bevriende miljardair. Hij probeert zich te vergrijpen aan de vrouw en steelt naaktfoto’s van haar minderjarige zusje, die zij bij zich had om een schilderij van haar te maken. Als ze aangifte doet bij de FBI gebeurt er vervolgens helemaal niets meer mee. Een journalist komt het verhaal op het spoor en wil het publiceren in een blad, maar het komt er niet in. De hoofdredacteur houdt het tegen. De journaliste en de slachtoffers worden vervolgens bedreigd en geïntimideerd. Het laat in het kort de werkwijze van Epstein zien: hij komt door middel van vrienden op belangrijke plaatsen en intimidatie overal mee weg.

Piramidespel in Florida

Het verhaal in New York speelt zich jaren later af na zijn misdaden in Florida. Daar bouwde de miljardair een seks-piramidespel op met minderjarige slachtoffers. Hij laat zich door tientallen minderjarige meisjes masseren en vergreep zich aan een aantal van hen. Diegene die hem een nieuw meisje kan brengen, krijgt 200 dollar. De kwetsbare slachtoffers worden onder druk gezet en zo kan hij er tientallen misbruiken. De politie verzamelt genoeg bewijs om hem levenslang achter de tralies te krijgen. Hij komt er echter met een korte gevangenisstraf door een deal met de aanklager. Een man die overigens toevallig tig jaar later minister is onder Donald Trump.

Slachtoffers kunnen eindelijk vertellen

Veel van zijn slachtoffers doen het verhaal in de docu-serie. Zij krijgen een gezicht en vertellen wat er allemaal is gebeurd. Het laat zien hoe hun leven is beïnvloed door de miljardair en hoe hij probeerde het nog erger te verwoesten. Jaren na de misdaden hebben de inmiddels volwassen vrouwen nog steeds een groot trauma waar ze waarschijnlijk nooit meer van afkomen.

Epstein Filthy Rich Netflix
Slachtoffers hebben trauma’s die ze de rest van hun leven moeten meedragen. (Afbeelding: Netflix)

In de serie komt ook de rol van zijn ex Ghislaine Maxwell. Zij doet volgens de slachtoffers mee aan het misbruik en ronselde zelfs de meisjes voor haar man. Zij ontkent overigens alles en is nog steeds niet vervolgd.  De slachtoffers willen dat naast Maxwell ook alle anderen laten vervolgen die het misbruik gefaciliteerd en in stand gehouden hebben.

Klassenjustitie

Hoewel de docu-serie weinig nieuwe feiten aan het licht brengt laat het wel goed zien wat de gevolgen voor de slachtoffers zijn. Daarnaast laat het wel degelijk zien dat er klassenjustitie is toegepast in de Verenigde Staten. Jarenlang kon een rijk iemand overal mee wegkomen door geld en hooggeplaatste vrienden. Bill Clinton en Donald Trump waren enkele van zijn welgestelde vrienden. Een aantal van de mannen die jarenlang met hem omgingen en zelfs op zijn privé-eiland te gast waren. Allemaal mannen die overigens niet snel genoeg wisten te melden na de aanhouding dat het geen vriend was.

Jeffrey Epstein: Filthy Rich Netflix
De gevangenis waarin Jeffrey Epstein zelfmoord pleegde. (Afbeelding: EPA/Justin Lane)

Het is te hopen dat met de documentaire mensen eindelijk verantwoordelijkheid gaan nemen. Iets wat door Epstein overigens tot het einde niet gedaan is. Zijn zelfmoord tijdens de rechtszaak zien de slachtoffers dan ook als de laatste gruweldaad tegenover hen. De vierdelige miniserie is vanaf 27 mei te zien op Netflix.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen