Interview: Olav Mol onthult wie zijn co-commentator wordt in F1 2020

Games Thomas Aalderink 26 mei 2020
Leestijd: 4 minuten

Vanaf 10 juli kun je eindelijk gaan racen op Zandvoort, want dan ligt F1 2020 in de winkels. Codemasters komt ook dit jaar weer met de officiële game en dat is zeker geen herhalingsoefeningen. Naast nieuwe circuits en game modes kunnen gamers en Formule 1 fans dit seizoen namelijk ook genieten van het commentaar van Olav Mol.

Waar je het in F1 2019 nog moest doen met het Engelstalige commentaar van David Croft en Anthony Davidson, kun je in F1 2020 nu ook voor Nederlands commentaar kiezen. En als je het hebt over Nederlands commentaar bij de Formule 1, dan kom je natuurlijk automatisch uit bij Olav Mol. Wij belden met de bekendste sportcommentator van Nederland en spraken hem over dit nieuwe avontuur.

Nederlands commentaar in F1 2020

Olav Mol heeft in zijn leven een hoop verschillende dingen gedaan, maar in een game was hij nog nooit te horen. Nu heeft hij die kans gekregen en is daar ook trots op. “Ik begreep vanuit Codemasters dat er al langer de behoefte was om het ook in het Nederlands te doen. Dat ze uiteindelijk bij mij zijn uitgekomen ben ik natuurlijk super trots op. Voor velen is dat misschien een logische keuze, maar tot op heden is het nooit gebeurd dus dat maakt het wel bijzonder,” aldus Olav Mol.

Olav Mol F1 2020

Gelukkig staat Olav Mol er niet alleen voor. Net als in de Engelse versie is er ook bij het Nederlandse commentaar een oud-Formule 1 coureur aanwezig als co-commentator. Olav Mol begon, net zoals zijn Britse collega David Croft, met Anthony Davidson aan zijn zijde, maar dat werkte toch niet helemaal zoals gehoopt.

De co-commentator van Olav Mol

“Toen we begonnen heb ik in eerste instantie alles ingesproken alsof Anthony Davidson naast mij zat. Die had wel een Nederlandse stem, maar toch werkte dit niet helemaal. Toen werd besloten dat we daar toch echt iemand anders voor moesten hebben en die mocht ik zelf verzinnen,” vertelt Olav Mol.

“Nou, daar hebben we een mooie naam voor gevonden. De Nederlander die naast mij zit is een voormalig coureur die zeer succesvol is geweest. Hij heet dus niet Anthony Davidson, maar Bas van Damme,” aldus Olav Mol. Een opvallende keuze, want dit is geen bestaand persoon. Bas van Damme is namelijk een fictief personage uit het kinderboek van Olav Mol: Snelle Sam.

Problemen bij het vertalen

Olav Mol heeft dus zeker de ruimte gekregen om een bijdrage te leveren. Ook in het commentaar zelf, want de tekst die hij kreeg moest hij soms nog wel wat aanpassen. Alles wordt in eerste instantie vertaald vanuit het Engels en dat klinkt in het Nederlands niet altijd even lekker. De letterlijke vertaling voelt soms wat vreemd aan en daar kon Olav weinig mee: “Als ik een tekst krijg en ik snap niet wat er staat, dan krijg ik het mijn strot niet uit.”

Alvast een klein voorproefje van Olav Mol in F1 2020:

WANT · Olav Mol Zandvoort Introductie

“Zo kreeg ik bijvoorbeeld de zin: ‘hier in Bakoe komen de rijders snel dicht bij de Barrières.’ Barrières? Oh! Ze bedoelen de muur. Ook zeggen ze in het Engels ‘he’s on top of the driver championship’ en dat werd dan: ‘hij leidt het coureurskampioenschap.’ Dat zal ik ook nooit zeggen. In Nederland hebben we het gewoon over het kampioenschap en dan weet iedereen dat het om Hamilton, Vettel en Verstappen gaat. Daarnaast heb je dan het constructeurskampioenschap en dat noem je dan wel zo.”

52 uur aan Olav Mol in F1 2020

Gelukkig kreeg Olav Mol de ruimte om hier zelf aanpassingen aan te maken, en dat is volgens hem ook belangrijk: “Ik ben uiteindelijk degene die je meeneemt in jouw carrière, dus dan moet het ook overtuigend zijn en zo echt mogelijk klinken.” Dat is overigens geen kleine klus gebleken. Olav Mol moest uiteindelijk 3.580 audiofiles inspreken. Sommigen zijn slechts één woord, maar er zitten ook verhalen van zes of zeven regels bij. In totaal zijn het 52.000 woorden en 52 uur aan audio.

Of dat gaat zorgen voor een nog authentiekere Formule 1 beleving, gaan we zien en horen op 10 juli. Vanaf dan ligt de game namelijk in de winkel. Wil je weten wat je nog meer kan verwachten van F1 2020? Lees dan hier onze uitgebreide preview. Mocht je al overtuigd zijn, dan kun je de game hier alvast bestellen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen