Ex-medewerker Meta onthult vieze tactiek voor Facebook op de iPhone

Tech Dennis Mons 1 feb 2023
Leestijd: 2 minuten

Heb je wel eens het idee gehad dat je iPhone sneller leegloopt als je de Facebook-app gebruikt? Dat kan nog wel eens kloppen, als we een oud-medewerker van het bedrijf mogen geloven.

Dat sommige apps meer van je batterij vergen dan andere is een vast gegeven. Maar dat een app expres zorgt voor een korte batterijduur is zelfs voor ons nieuws. Toch heeft een oud-medewerker gezegd dat Meta, het moederbedrijf van Facebook, deze praktijken toepast.

Facebook slurpt je iPhone heel snel leeg

Datawetenschapper George Hayward van Facebook heeft in een openhartig interview met de The New York Post opgebiecht dat Meta code gebruikt om te testen in hoeverre de app ervoor zorgt dat je telefoon leegloopt door expres onder de motorkap instellingen te veranderen.

Volgens Hayward wordt dit ‘negative testing’ genoemd. Hiermee zijn technologiebedrijven in staat om stiekem hun apps tot het uiterste te pushen. Op die manier willen bedrijven kijken welke invloed nieuwe features hebben op smartphones.

Facebook Meta
Facebook is een batterijslurper. (Afbeelding: Chris Delmas / AFP)

“Ik zei tegen de manager dat dit soort testen schadelijk kunnen zijn voor sommige telefoons”, aldus Wayward. “Ze zei echter dat we ‘soms een paar mensen moeten schaden om een grotere groep te helpen’.” Vanwege het feit dat Wayward zich over deze vorm van testen kritisch uitsprak, kostte hem dat zijn baan.

Goede batterijduur is van levensbelang

Volgens de site QASource kunnen techbedrijven (dus niet alleen Meta) met deze vorm van testen de correcte output van een app op een iPhone of Android vergelijken met de foute output. Hiervoor wordt dus ongeldige data gebruikt en vergt het veel meer van je telefoon.

Hayward wilde in eerste instantie een rechtszaak aanspannen tegen Meta, maar trok deze weer in. Toch blijft hij zich uitspreken over deze kwestie. “Elke datawetenschapper die zichzelf respecteert weet: ‘Je doet mensen geen kwaad’.

“Het ‘vermoorden’ van iemands batterij kan voor grote problemen zorgen”, vindt hij terecht. “Zeker wanneer mensen hulpdiensten nodig hebben, moeten ze van hun toestel uit kunnen gaan.”

Overigens is het op zich niet niet verrassend, al eerder hebben veel mensen gesteld dat Facebook een van de apps is die een aanslag op je batterij zijn. Nu weten we waarom dat deels zo is. Wil je Facebook in zijn geheel verwijderen? Dat doe je zo.

Miljoenen Android-gebruikers hebben deze gevaarlijke apps op hun telefoon

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen