Sam Dille
Sam Dille Space 27 jan 2021

Bizar! Deze supersnelle planeet heeft jaren van slechts 4 dagen

De ruimte zit nog steeds vol met niet-ontdekte planeten. Zulke planeten hebben vaak extreme weersomstandigheden die heel anders zijn dan we op aarde kennen. Vandaag is het weer raak. Astronomen hebben namelijk een vreemde supersnelle planeet ontdekt.

Het team van het Harvard and Smithsonian’s Center for Astrophysics hebben een vreemde planeet gevonden die zich 575 lichtjaar van de aarde bevindt. Hij heet WASP-62b en beweegt zich in een extreem kleine baan. Hierdoor duurt een jaar op WASP-62b slechts 4,5 dagen.

Maak kennis met een extreme planeet

De planeet is niet alleen belachelijk snel, hij heeft ook nauwelijks wolken. Het is pas de tweede keer ooit dat bezoekers zo’n wolkenloze expoplaneet tegen het lijf lopen. Dit komt doordat ze ontzettend zeldzaam zijn. Maar zeven procent van alle expolaneten heeft geen wolken.

Wetenschapper ontdekten WASP-62b voor het eerst in 2012. Toen konden ze echter niet de atmosfeer van de planeet bestuderen. Gelukkig hebben we tegenwoordig de Hubble Space Telescope. Met hulp van deze innovatieve sterrenkijker hebben we eindelijk meer informatie over de mysterieuze object.

Hubbel Space Telescope
De Hubble Space Telescope (Afbeelding: NASA)

Studieleider Munazza alam heeft een grote aanwezigheid natrium op WASP-62b ontdekt. Dit element wordt verduisterd als er wolken in de atmosfeer zouden zitten. Normaal gesproken krijgen astronomen slechts kleine aanwijzingen van de aanwezigheid van natrium. Dit is dus een heel zeldzaam geval.

Vervolgonderzoek

Het team hoopt dat de nieuwe James Webb Space Telescope meer kan achterhalen over de planeet. Deze telescoop heeft namelijk een hogere resolutie en werkt preciezer. Astronomen gaan in vervolgonderzoek op zoek naar elementen zoals silicium. Met deze elementen weten de wetenschappers meer over hoe planeten gevormd worden, en wat de verschillen zijn tussen planeten zonder en met wolken. Dit extreme voorbeeld zou zomaar ons hele beeld van het universum kunnen veranderen.

Dat planeten extreem kunnen zijn, is inmiddels wel duidelijk. Toch hebben we nog een bizar mysterie voor je klaarstaan. Deze heeft maar liefst drie zonnen en beweegt zich in een kromme baan. Wetenschappers staan voor een groot raadsel.

 

Reageer op artikel:
Bizar! Deze supersnelle planeet heeft jaren van slechts 4 dagen
Sluiten