Sam Dille
Sam Dille Wetenschap 23 jan 2021
Leestijd: 2 minuten

Deze wonderlijke planeet heeft drie zonnen en draait in een ongewone baan

Als er iets is dat we zeker weten in dit leven, is het wel dat het universum vol zit met mysteries. Nieuw onderzoek heeft licht geworpen op een mysterieus sterrenstelsel dat meer dan tien jaar geleden is ontdekt. Onderzoekers hebben in dit sterrenstelsel een planeet gevonden met drie zonnen. De planeet, genaamd KOI-5Ab, lijkt ook een vreemde knik in zijn baan te hebben.

De planeet werd al in 2009 ontdekt tijdens een Kepler-missie. Toch lieten onderzoekers de planeet links liggen, toen Kepler nieuwe planeten bleef ontdekken.

Planeet KOI-5Ab: zeldzaam en mysterieus

Hoewel de planneet misschien niet de meest opvallende is in ons universum, is hij zeker de moeite waard om nader te onderzoeken. Dit ontdekte het team van NASA’s Exoplanet Science Institute. Hoofdwetenschapper David Ciardi doorzocht de beschikbare gegevens over KOI-5Ab van verschillende telescopen en constateerde dat de planeet verder onderzocht moest worden.

“KOI-5Ab hebben we laten liggen, omdat hij ingewikkeld was. Bovendien hadden we duizenden andere kandidaten”, zei Ciardi in een verklaring. “We leerden elke dag iets nieuws van Kepler, waardoor we KOI-5 vergaten.”

Zeldzaam

Het meest opvallende kenmerk van KOI-5Ab is dat hij deel uitmaakt van een drievoudig sterrensysteem. Dit betekent dat de planneet in een baan om een ​​ster draait. Deze ster bevindt zich in een baan met twee andere sterren. Zo’n interactie tussen een planneet en drie sterren is heel zeldzaam. Wat dit systeem nog ongewoner maakt is dat de baan van KOI-5Ab schuin gekanteld is.

KOI-5Ab
De kinkende baan van KOI-5Ab (Afbeelding: IPAC / Caltech / R. Hurt)

“We kennen niet veel planeten die draaien om drievoudige sterrensystemen. KOI-5Ab is extra speciaal omdat zijn baan scheef is”, zei Ciardi. “We hebben nog steeds veel vragen over hoe en wanneer dit soort systemen ontstaan. Bovendien doen we onderzoek naar hoe de eigenschappen van deze planeet zich verhouden tot planeten ‘maar’ met één ster. Door deze objecten in meer detail te bestuderen, kunnen we misschien inzicht krijgen in hoe het universum planeten maakt.”

De kanteling van de planeet lijkt te laten zien dat KOI-5Ab en de sterren in het systeem misschien niet gevormd zijn uit dezelfde gassen  en stoffen, zoals gebruikelijk. De huidige theorie om de kanteling van de planeet te verklaren, is dat een van de andere sterren de baan van de planeet heeft verstoord. Hierbij duwde de zwaartekracht de planeet in een andere baan.

Afgelopen jaar heeft veel in het teken gestaan van corona, waardoor veel ruimteontdekkingen niet het nieuws hebben bereikt. Gelukkig hebben wij een lijst gemaakt van 9 bizarre ruimte-ontdekkingen uit 2020 die je waarschijnlijk gemist hebt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!