9 indrukwekkende ruimte-ontdekkingen uit 2020 die je waarschijnlijk gemist hebt

Wetenschap Sam Dille 8 jan 2021
Leestijd: 5 minuten

Het afgelopen jaar ben je waarschijnlijk weinig ruimte-ontdekkingen tegengekomen in de media. Het nieuws stond natuurlijk vol met verhalen over de pandemie. Toch zijn er in 2020 een aantal ontdekkingen gedaan die zeker de moeite waard zijn om even te checken. Wij hebben ze hier voor je op een rijtje gezet.

Van megasterren tot tekenen van buitenaards leven: de ruimte heeft in 2020 niet stil gestaan. Er is  meer dan genoeg vervolgonderzoek om in de toekomst naar uit te kijken. Dit zijn de negen opvallendste ruimte-ontdekkingen van vorig jaar.

Begin het jaar goed met deze 9 interessante ruimte-ontdekkingen

1. Radiogolven van een onbekende planeet

ruimte-ontdekking: radiosignalen
Radiosignalen van een nog onbekende planeet… (Afbeelding: Cornell University/Jack Madden)

Het is een feit dat planeten in het zonnestelsel radiogolven uitzenden. Toch had niemand ooit radiogolven ontdekt die afkomstig zijn van een planeet buiten het zonnestelsel. Tot afgelopen jaar. Toen pikte onderzoekers een signaal op van een gasreus in het Tau Boötes-systeem. Dit signaal is “slechts” 51 lichtjaar van de aarde verwijderd. Er zijn sterke tekenen dat deze radiogolven van een nog onbekende planeet komen. Dit opgepikte signaal zou kunnen helpen om meer te weten te komen over de atmosfeer van deze vreemde planeet. Zouden we met hulp van deze ruimte-ontdekking dan eindelijk buitenaards leven vinden?

2. Mysterieuze plasmabellen

Plasmabellen
De plasmabellen zijn zichtbaar op deze kaart (Afbeelding: MPE)

Astronomen hebben afgelopen december een paar enorme plasmabellen opgespoord, die boven en onder de Melkweg uitstrekken en röntgenstralen uitzenden. Deze bellen zijn waarschijnlijk ontstaan door een buitengewone reactie in het centrum van de Melkweg. De bellen zouden gevormd kunnen zijn toen er plasma in een gigantisch zwart gat viel. Hierdoor kwam er een bovennatuurlijke energiestoot vrij die door een de gasachtige halo rond het melkwegstelsel raasde. Vervolg onderzoek over deze mysterieuze bellen zal helaas nog zes jaar op zich laten wachten. Lees hier meer over dit vreemde verschijnsel.

3. Object dat rond de aarde zweefde bleek een raket te zijn

aarde
De aarde (Afbeelding: Unsplash / NASA)

In september begon er een nieuwtje te circuleren dat er een vreemd object op weg was naar de aarde. Dat is niet per se heel bijzonder, maar het gekke is dat niemand goed wist wat voor voorwerp het precies was. Wetenschappers speculeerden erop los, maar niemand wist met concreet bewijs te komen. Nadat het object veilig de aarde passeerde bleek hij toch bekender te zijn dan gedacht. Het object was namelijk een raket die in september 1966 werd gelanceerd. Deze ruimte-ontdekking bleek dus niets meer dan een taai stuk ruimteafval te zijn. Lees meer over deze vondst hier.

Dit is misschien wel de meest bizarre ruimte-ontdekking van het afgelopen jaar. Toen wetenschappers van The School of Science in Western Sydney University oude gegevens doorzochten deden ze een schokkende ontdekking. Een aantal spookachtige cirkels zweeft samen in de ruimte. Ze zijn anders dan elk object dat we kennen. Omdat de rondjes anders zijn dan wat we al kennen, is het heel moeilijk om ze te identificeren. Om antwoord te krijgen op onze vragen moeten dus ook bij dit geval nog een aantal jaar wachten. Lees hier meer over deze vreemde vondst.

5. De ontdekking van miljoenen nieuwe melkwegstelsels

Melkwegstelsel
Miljoenen nieuwe melkwegstelsels (Afbeelding: Unsplash / Denis Degioanni)

Het meest gedetailleerde en snelste onderzoek van de zuidelijke hemel heeft ongeveer een miljoen onontdekte melkwegstelsels bloot weten te stellen. Wetenschappers van de CSIRO, het nationale wetenschappelijke bureau van Australië, hebben met behulp van een radiotelescoop dit onderzoek uitgevoerd. Wat normaal jaren duurt, heeft de CSIRO in ongeveer twee weken uitgevoerd. Ze hebben dus hard gewerkt voor deze ruimte-ontdekkingen, maar dan heb je ook wat. Lees hier alle details over dit indrukwekkende project.

6. Is er leven op Venus?

Venus leven
Is er leven op Venus? (Afbeelding: M. KORNMESSER, L. CALCADA / European Southern Observatory / AFP)

Venus is misschien wel de meest onheilspellende plek in het zonnestelsel, die vol zit met kolkende zure wolken en helse temperaturen. Toch zijn astronomen ervan overtuigd dat er tekenen zijn van buitenaards leven. Er wordt namelijk gedacht dat er fosfine op de planeet te vinden is. Dit is een stinkend gas waarvan wordt gedacht dat het teken is van buitenaards leven. Er is helaas nog niet genoeg bewijs, dus extra onderzoek is nodig. Er zit dus niks anders op dan wachten. Lees hier meer over dit onderzoek.

7. Ruimte-ontdekking: de geboorte van een magnetar

Magnetar
Is dit een magnetar? (Afbeelding: NASA)

 

Op 12 november ontdekten onderzoekers een heldere kilonova. Dit is een soort lichtshow als gevolg van twee neutronensterren die samenvloeien. Kilonova’s zijn zeldzaam. Hoewel dit soort sterren al eerder zijn ontdekt was deze heel speciaal. Rare signalen in de ster wezen namelijk op de aanwezigheid van een vreemde energie. Onderzoekers die de gebeurtenis bestudeerden, hadden een paar verklaringen, maar zonder harde bewijzen. Het meest waarschijnlijke volgens de wetenschappers is dat het een pasgeboren magnetar is. Een magnetar is een enorme supermagnetische neutronenster. De neutronenster zou zich gevormd hebben tijdens de botsing.

8. Magnetarflits in ons eigen melkwegstelsel

Ruimte-ontdekking: Magnetar
Een prachtige lichtshow (Afbeelding: NRAO/AUI/NSF/ Sophia Dagnello)

Magnetars zijn dus verantwoordelijk voor de helderste lichtflitsen in de ruimte. Deze uitbarstingen hebben astronomen jarenlang verbijsterd. In enkele milliseconden zendt zo’n lichtflits evenveel energie uit als de zon uitzendt in een hele dag. Bizar! De meeste lijken van ver buiten de Melkweg te komen. Toch werd er in 2020 eentje ontdekt in ons eigen melkwegstelsel, slecht 30.000 lichtjaar van de aarde. Een epische ruimte-ontdekking met een prachtige lichtshow als gevolg.

9. Ruimte-ontdekking: Aliens kijken vanaf dit punt naar de aarde

Ruimte-ontdekking: Aarde
Zijn we al ontdekt door aliens? (Afbeelding: NASA)

Astronomen detecteren planeten door ze tussen de aarde en hun sterren te zien passeren. Op een dag kunnen ze zelfs hun atmosfeer bestuderen door te kijken hoe het sterlicht door de planeten heen glinstert. Dat werkt echter alleen voor planeten met banen die zijn uitgelijnd om ze tussen de aarde en hun thuisster te plaatsen. Planeten die niet zo uitgelijnd zijn, zijn meestal onzichtbaar voor de huidige telescooptechnologie.

In 2020 vroegen onderzoekers welke sterrenstelsels uitkijkpunten op aarde hebben waarmee ze onze kleine planeet kunnen zien. Ze identificeerden 1.004 sterrenstelsels die de aarde binnen 326 lichtjaar kunnen zien. Een ster op slechts 12 lichtjaar van de aarde heeft het juiste uitkijkpunt om de aarde te zien. Mochten er dus aliens bestaan, dan kunnen ze ons vanaf die ster goed in de gaten houden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen