NCIS x Star Wars: hoe wetenschappers moorden in de ruimte willen oplossen

Ruimtevaart Lucas van de Wetering 18 mrt 2024
Leestijd: 2 minuten

Wetenschappers willen moorden in de ruimte kunnen oplossen. Is dit een of andere NCIS en Star Wars crossover?

Mensen en wetenschappers zijn al een lange tijd geĆÆnteresseerd door de ruimte. Zo willen we niet alleen ontdekken wat daar allemaal te vinden is. Maar we willen er zelf ook heen. We willen mensen op de maan, op mars en Ć¼berhaupt gewoon in de ruimte.

En waar de mensheid gaat, blijven dingen zoals geweld en moord niet lang weg. Dat is dan ook de reden waarom wetenschappers bezig zijn met hoe we moorden in de ruimte wellicht kunnen oplossen. Want in de ruimte werkt dit niet hetzelfde als hier op aarde.

NCIS lost moorden op in Star Wars

Het onderwerp van moorden oplossen in de ruimte was een belangrijk onderdeel in een nieuwe studie van Staffordshire University en de Universiteit van Hull. In dit onderzoek wordt beschreven hoe onderzoekers bloedvlekken in lage zwaartekracht-gebieden bestuderen. NCIS kan niet veel bij deze Star Wars-achtige ruimtemoorden.

Om het onderzoek uit te voeren gaan de wetenschappers niet echt de ruimte in. In plaats daarvan gebruiken ze een aangepast vliegtuig, in de lucht. Ze hebben menselijk bloed nagemaakt en deze uit een spuit laten schieten toen er tijdelijk minder zwaartekracht was in het vliegtuig.

NCIS x Star Wars: hoe wetenschappers moorden in de ruimte willen oplossen
(Afbeelding: Jeannette1980)

Dit deden ze zodat ze de patronen van menselijk bloed in plekken met minder zwaartekracht beter konden bestuderen. Want wanneer ze dit weten, kunnen ze later wellicht makkelijker uitvogelen hoe een moord in de ruimte gebeurd zou zijn. En zou NCIS oprecht Star Wars moorden kunnen oplossen.

Conclusie

Het onderzoek heeft tenminste iets opgebracht. De wetenschappers zijn erachter gekomen dat menselijk bloed in plekken met minder zwaartekracht zich sterker aan oppervlaktes hechten. De oppervlaktespanning en cohesie worden versterkt door de verminderde zwaartekracht.

Dit betekent ook dat druppels zich minder snel bewegen dan op aarde. Hierdoor verspreiden de druppels zich totaal anders, dus de technieken die NCIS op aarde gebruikt zouden dus nutteloos zijn in Star Wars.

Dit was de eerste keer dat wetenschappers dit onderwerp hebben onderzocht. De onderzoekers zeggen dat er een totaal nieuwe tijdperk is aangebroken van astroforensische wetenschap en dat er veel meer onderzoek nodig is naar het onderwerp. Maar zoveel moorden zijn er niet in de ruimte, dus het heeft gelukkig geen haast.

Spuuglelijke Cybertruck-versie Galaxy S24 Ultra kost meer dan 8.000 euro

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft šŸš€

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen