Lisanne Beijen
Lisanne Beijen Apps 13 sep 2020
Leestijd: 4 minuten

Facebook app niet gebruiken? Dit zijn de 10 beste alternatieven

Met zo’n 2.7 miljard gebruikers is Facebook het meest gebruikte social media platform ter wereld. Je kunt Facebook checken op desktop, maar je kunt natuurlijk ook de Facebook app gebruiken op je smartphone. Alleen niet iedereen is fan van deze app.

De Facebook app gebruikt aardig wat data, neemt veel ruimte in op je smartphone en slurpt je batterij ook ongegeneerd leeg. Ben je ook klaar met de app maar wil je nog geen afscheid nemen van het sociale media zelf? Probeer dan een van de onderstaande tien alternatieve apps.

De Facebook Lite app

Als je de Facebook app niet op je smartphone wilt hebben kun je voor het kleinere zusje van de app gaan: Facebook Lite. Deze officiële app van het sociale medium neemt minder ruimte in beslag op je smartphone, gebruikt weinig kostbare energie van je batterij en is wat simpeler en minder uitgebreid dan de Facebook app zelf. Dat maakt het een snelle en lichte app en een goed alternatief, met name op smartphones die weinig opslagruimte hebben.

Faster for Facebook Lite

Deze app is en van de nieuwere Facebook apps met ondersteuning voor Facebook en Facebook Messenger. Net als de bovengenoemde app is dit een lichtere alternatieve app met zijn eigen layout. Een van de fijne functies aan Facebook Lite is de dark mode. Dit is overigens geen unicum; meerdere alternatieve Facebook apps hebben deze functie. Een nadeel is dat de gratis versie vrij beperkt is. Wie gewend is aan de officiële app moet vast even wennen aan de nieuwe functies en het design van Faster for Facebook Lite, maar daarna is het een prima alternatief.

Faster Facebook app Lite
Faster for Facebook Lite (Afbeelding: PlayStore)

Swift for Facebook Lite

Gebruik je een Android smartphone? Dan is Swift for Facebook Lite een van de betere alternatieven op de Facebook app. De app biedt de basis functies aan die je waarschijnlijk het meest gebruikte op het sociale medium: denk aan foto’s en video’s uploaden, vrienden tangen, updates plaatsen en reageren op posts. Vind je de advertenties vervelend? Betaal dan eenmalig een euro om er vanaf te zijn.

Friendly for Facebook

Ook Friendly for Facebook is een relatief nieuwe app voor het sociale medium. De app ondersteunt Facebook Messenger, het customisen van je nieuwsoverzicht en meer. Zo kun je bijvoorbeeld bepaalde kenwords uit je nieuwsoverzicht filteren. Dat scheelt een hoop informatie waar je niet op zit te wachten. Al komt er ongetwijfeld nog steeds veel onzin voorbij op je tijdlijn. Daarnaast kun je met Friendly for Facebook ook video’s van het platform downloaden.

Alternatieve Facebook app Simple Social

Simple Social is een app die eigenlijk de webversie van het sociale medium in een app-vorm heeft gegoten. Alle basisfuncties zijn beschikbaar via deze app, zoals foto’s en video’s uploaden, reageren op posts en meer. Daarnaast ondersteunt ook Simple Social for Facebook Messenger. Deze Facebook app is heel simpel en heeft dus ook maar een paar mogelijkheden voor het personaliseren van de layout. Maar als je een uitgebreide app wilt dan had je net zo goed de officiële app kunnen houden, niet?

Facebook app simple social
Simple Social (Afbeelding: PlayStore)

Tinfoil for Facebook

Tinfoil bestaat een stuk langer dan de meeste apps in dit rijtje maar is nog steeds een populaire keuze. Dit komt voornamelijk doordat hij automatisch toegang opeist tot je locatie, camera en meer. Daarnaast kun je een aantal handige instellingen aanvinken om je privacy, in zoverre je die hebt op het sociale medium en in deze app, te beperken. Tinfoil heeft echter al een lange tijd geen update gehad (sinds 2017). Wie weet springen de developers wel weer aan het werk gaan als jullie de app nu massaal downloaden.

Swipe for Facebook

Swipe for Facebook is een uitgebreide Facebook app die met veel mogelijkheden om de app te customisen, ondersteuning voor Messenger, de keuze uit dertig verschillende talen en een ad blocker. Vooral deze laatste functie is meer dan welkom op het sociale medium waar iedere tweede post een advertentie is.

Alternatieve Facebook app: Phoenix

Phoenix is een gratis alternatieve Facebook app zonder advertenties. Dat klinkt goed, toch? Deze app heeft bijna alle functies die de officiële app ook heeft. Waarom je dan niet gewoon voor de officiële app zou gaan? Omdat Phoenix de accu van je smartphone niet leeg trekt en Messenger en de Facebook app combineert. Dat scheelt dus weer wat extra ruimte op je smartphone.

Maki

Maki is een lichte app die, ook in de gratis versie, geen advertenties heeft. Net als Phoenix hierboven dus. Daarnaast is een fijne functie van Maki dat hij de mogelijkheid biedt voor twee-factor authenticatie middels een vingerafrukscan. De app heeft verder veel van de standaard functies die de bovenstaande alternatieve apps en de officiële app ook heeft. Of je voor Maki kiest is dus een kwestie van hoe je het gebruiksgemak ervaart.

Laatste alternatieve Facebook app: SlimSocial

SlimSocial is een simpele app met een bizar klein formaat: 100KB. De gratis app heeft geen advertenties maar ook geen bijzondere functies. Heb je heel weinig ruimte over op je smartphone maar vind je het te veel moeite om Facebook in je mobiele browser te openen? Dan kun je SlimSocial vast nog wel downloaden. De app is trouwens een open source app, wat inhoudt dat iedereen de code kan bekijken en kan bijdragen aan de app. Al moet je daarvoor wel het nodige weten over app development op Android en iOS.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!