Elektrische fiets: de 5 beste en lichtste modellen van het moment

Elektrische fietsen Lisanne Beijen 21 sep 2020
Leestijd: 4 minuten

Toen elektrische fietsen nog nieuw waren op de weg waren het vrijwel allemaal logge en zware fietsen. De accu woog veel, de motor woog veel en de fiets in zijn geheel was bepaald geen lichtgewicht. Dat is gelukkig anno 2020 niet meer het geval. Vandaag de dag zijn de veel licht elektrische fietsen te koop.

Een lichte e-bike heeft als voordeel dat je hem makkelijk op de fietsdrager tilt zodat je hem kunt meenemen op vakantie of een weekendje weg. Of dat je hem makkelijk de trap op tilt als je op een hoog (of hoger) woont. Een ander voordeel dat we niet mogelijk overslaan is het fietsgemak. Zo kunnen we nog wel even doorgaan. Hieronder staan vijf goede lichte e-bikes waar je vast, net als ons, graag een testritje op wilt maken.

Vederlichte elektrische fiets: Specialized Turbo Vado SL Equipped

Volgens Specialized is deze elektrische fiets zo licht dat je vergeet dat het een elektrische fiets is. Dat geloven we direct, want met een gewicht van slechts 14,9 kilo weegt deze fiets niet meer dan de gemiddelde ‘gewone’ fiets. Dit lichte gewicht komt doordat het gewicht van aluminium is gemaakt; sterk maar weegt bijna niets. De Turbo Vado SL van Specialized heeft een dun frame met een volledig geïntegreerde 320Wh accu en een lichtgewicht 240 Watt en 35Nm motor.

De Turbo Vado SL van Specialized is geschikt als commuter bike, je rondjes door de stad en andere snelle van-A-naar-B-ritjes. De elektrische fiets heeft een sportief uiterlijk, maar doordat hij geen vering heeft en erg lichtgewicht is kan hij wat stijf aanvoelen op onverharde wegen.

Specialized elektrische fiets
Turbo Vado SL (Afbeelding: Specialized)

Lichtgewicht elektrische fiets voor in de stad: Cannondale’s Treadwell Neo Remixte EQ

Het ontwerp van deze toffe elektrische fiets schreeuwt om een testritje. En dan met name een lekker relaxed tochtje over de boulevard of een rustig zondags ritje door de stad met als eindbestemming het park. De e-bike weegt net als de bovenstaande fiets 14,9 kilo en is zowel geschikt voor heren als dames. En ook voor deze e-bike geldt dat je eigenlijk haast niet ziet dat het een e-bike is.

Dankzij de MAHLE Ebikemotion X35 250 Watt achterwielmotor en de 250 Watt accu heeft de fiets een actieradius van zo’n 65 tot 112 kilometer. Dit laatste is natuurlijk afhankelijk van in hoeverre je de pedal assist gebruikt, je eigen gewicht, de wind, en andere factoren. Doordat de e-bike een achterwielmotor heeft is hij niet een enorm trekpaard in heuvelachtige gebieden, maar geeft hij een goed duwtje in de rug in de stad.

Cannondale e-bike
Treadwell Neo Remixte EQ (Afbeelding: Cannondale)

Goede lichtgewicht e-MTB: Specialized Turbo Levo SL Expert

Ook elektrische mountainbikes (e-MTB) worden steeds lichter. Daarmee komen ze eigenlijk steeds dichter in de buurt van ‘normale’ mountainbikes. Ze zijn dus niet bedoeld om zwaardere elektrische mountainbikes te vervangen, maar vormen eigenlijk een nieuwe categorie op zichzelf. Een lichte elektrische mountainbike is een voordeel voor de sportievelingen onder ons die ook licht willen rijden op vlakke ondergronden zonder hoogteverschillen.

Nu de lichtgewicht elektrische fiets; dat is de Turbo Levo SL Expert van Specialized. Met een gewicht van slechts 17,7 mag hij zeker niet in dit rijtje ontbreken. De e-bike heeft Specialized’s eigen SL 1.1 motor en een geïntegreerde 320 Wh accu.

Specialized elektrische fiets
Turbo Levo SL Expert mountainbike (Afbeelding: Specialized)

Lichtgewicht elektrische racefiets: Bianchi Aria E-Road

Bianchi staat bekend als de oudste fietsenfabrikant ter wereld. De Italiaanse fabrikant is een pionier als het gaat om racefietsen en heeft inmiddels ook een aantal strakke e-bikes in de collectie. Maar wel elektrische racefietsen natuurlijk.

Het complete elektrische systeem van deze elektrische racefiets, dat zijn dus de motor, accu en de overige componenten, wegen samen slechts 3,5 kilo. Dat is niet veel. Daarnaast is de Aria E-Road gemaakt van lichtgewicht carbon. Hierdoor weegt de hele e-bike slechts 12,13 (!) kilo.

Bianchi elektrische fiets
Aria E-Road elektrische racefiets (Afbeelding: Bianchi)

Kleine en lichte Elektrische vouwfiets: Brompton Electric

Wie een vouwfiets zoekt kijkt logischerwijs voornamelijk naar het formaat en gewicht van de fiets. De meeste elektrische vouwfietsen zijn dan ook lichtgewicht, maar de een nog nét wat lichter dan de ander. De Londense Brompton Electric is net zo klein als de niet elektrische originele Brompton vouwfiets. Ook het gewicht is laag gebleven; hij weegt slechts 13,7 kilo. Dat maakt hem zeker een van de beste lichte vouwfietsen die er is.

Het fijne aan deze e-bike is dat je de accu zo van de fiets kunt klikken en de fiets daarna snel opvouwt. De externe accu zit in een kleine rugzak aan het stuur bevestigd. Als je die eraf hebt gehaald slinger je hem dus zo over je schouder of leg je hem onder je bureau aan de oplader.

Brompton elektrische vouwfiets
Brompton Electric (Afbeelding: Brompton)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen