Facebook komt met nieuwe functie waar je echt niet op zit te wachten

Apps Jeroen Kraak 16 jun 2022
Leestijd: 2 minuten

Gebruik je Facebook? Dan doe je natuurlijk vooral om in contact te blijven met je vrienden. Binnenkort wordt dat wat lastiger.

En dat heeft allemaal te maken met TikTok. Moederbedrijf Meta wil flink de concurrentie aangaan met de Chinese videodienst en vindt dat Facebook meer moet doen. De hele tijdlijn van het medium moet op de schop. De grote vraag is of je daar echt op zit te wachten.

Facebook gaat TikTok achterna

The Verge heeft een interne memo in handen gekregen waarin Tom Alison de nieuwe strategie uitlegt. In plaats van prioriteit te geven aan de berichten van de mensen die je volgt, gaat het algoritme van Facebook selecteren wat je te zien krijgt, ongeacht waar de berichten vandaan komen. Dat zijn dus ook posts van mensen of bedrijven die je niet volgt. Daarnaast moeten Messenger en Facebook weer worden samengevoegd. Het wil met de nieuwe strategie vooral de concurrentie aangaan met TikTok.

Voor Meta is de move niet helemaal nieuw. Met Instagram heeft het al ingespeeld op de concurrentie met TikTok. Zo hebben Reels een prominente rol gekregen op het platform. Met Facebook hoopt het nu hetzelfde te doen. Eerder deed het ook al zo’n move bij de opkomst van Snapchat al lijkt de aanval op TikTok wat intensiever te zijn.

Facebook Meta Instagram Gmail
Hij zet stappen van een meta… (Afbeelding: Noah Berger / AFP)

Een eigen ‘discovery engine’

In een gesprek met The Verge hamert Allison erop dat het nieuwe doel van Facebook is om een ‘discovery engine’ te bouwen. Volgens hem zag het sociale medium traag de opkomst van TikTok, zelfs toen het advertenties kocht op de platformen van Meta. Vooral de bekendheid over het verzenden van privéberichten en een speciaal tabblad voor het bekijken van video’s van vrienden kan een bedreiging zijn.

Hoe Facebook precies gaat veranderen, zullen we in de toekomst zien.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen