Facebook is fel tegen haat, behalve als het om Rusland gaat

Apps Wesley Akkerman 11 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Normaliter mag je geen teksten of afbeeldingen op Facebook plaatsen die iets te maken hebben met geweld, bedreiging of moord. Maar in sommige landen mag je dat nu wel doen, vanwege de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Zo mag je onder meer de Russische president Vladimir Putin of de Wit-Russische president Alexander Lukashenko doodwensen.

Dat mag alleen onder strikte voorwaarden. Je bericht mag geen bedreigingen naar andere mensen bevatten. Ook mogen er geen “indicators voor geloofwaardigheid” aanwezig zijn. Daarmee bedoelt Facebook: je mag niet vertellen waar je dit wil doen of op welke manier. Los van dat is je verwensing welkom op het platform.

Facebook laat nu meer toe

Een vertegenwoordiger van Facebook-moederbedrijf Meta omschrijft de situatie als volgt. “Als gevolg van de Russische invasie, staan we tijdelijk bepaalde politieke uitdrukkingen toe. Normaal gesproken gaan die berichten tegen onze richtlijnen in.” Maar nu mag je dus dingen als “Dood aan de Russische indringers” roepen.

Facebook like
Facebook. (Afbeelding: Josh Edelson / AFP)

Dit nieuwe beleid geldt niet in elk land. De New York Times ontdekte dat dit geldt voor enkele landen in Oost-Europa. Denk dan dan aan Oekraïne, Rusland, Polen, de Baltische staten, Slowakije, Roemenië en Hongarije. Als je dat soort dingen hier in Nederland roept, is de kans groot dat je bericht verwijderd wordt.

De richtlijnen van het bedrijf

In normale situaties is het zo dat berichten met dergelijke taal, waarin groepen mensen ontmenselijkt of aangevallen worden, verwijderd worden. Maar Facebook vindt hier de context belangrijk: Russische soldaten zijn een proxy voor het Russische leger. En zonder geloofwaardige indicatoren mogen ze nu dus blijven staan.

Het is vooralsnog niet duidelijk of de berichten niet alsnog verwijderd worden. De richtlijnen hebben namelijk behoorlijk wat kanttekeningen gekregen, sinds ze openbaar gemaakt zijn in 2018. Ook is nog niet duidelijk hoe de Russische regering en het censuurinstituut Roskomnadzor hierop reageren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reuters

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen