WhatsApp maakt je gesprekken veiliger dan ooit tevoren

Apps Wesley Akkerman 11 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Als je vaak WhatsApp Web gebruikt, dan hebben we goed nieuws voor je. Je kunt je chats namelijk nu beter beveiligen dan ooit. Het enige dat je hiervoor nodig hebt, is een recent gelanceerde, opensource browserextensie. De extensie heet Code Verify en is samen met infrastructuurpartner Cloudfare gelanceerd.

Door samen te werken met een derde partij als Cloudfare, kan WhatsApp garanderen dat je geen codes ontvangt waarmee gerommeld is. Ondanks het feit dat de chatdienst alle chats standaard versleutelt, kan de beveiliging van browsers soms parten spelen. Daarom is het goed dat het bedrijf Code Verify aanbiedt.

WhatsApp presenteert Code Verify

Dat betekent niet dat browsermakers de beveiliging te grabbel gooien. Zo beschikken browsers over subresource integrity. Daarmee controleren ze of de bronnen die ze binnenhalen, onaangetast zijn. Meestal heeft dit betrekking op een enkel bestand; maar Code Verify doet dit in feite voor een complete webpagina.

WhatsApp Web
WhatsApp Web (Afbeelding: WhatsApp)

Cloudfare krijgt dit voor elkaar omdat het bedrijf een cryptografische hash source of truth ontving van WhatsApp. Die werkt met de JavaScript-code van de chatdienst. Wanneer iemand dan Web gebruikt, dan worden beide bronnen met elkaar vergeleken. Klopt alles, dan is het gebruik dus volledig veilig.

Beschikbaar voor veel browsers

Code Verify wordt aangeboden door Meta Open Source. Je vindt de extensie in de webstore van Google Chrome, Microsoft Edge en Mozilla Firefox. WhatsApp benadrukt dat de gloednieuwe extensie geen gegevens verzamelt en dat er derhalve geen gegevens gedeeld worden met het bedrijf.

De berichten die je verstuurt via WhatsApp (Web) zijn – zoals altijd – versleuteld van gebruiker tot gebruiker. Meta, haar dochterondernemingen en haar partners kunnen je berichten niet lezen. Daarnaast is het voor hen ook niet duidelijk wanneer specifieke gebruikers überhaupt de extensie downloaden voor hun browser.

Na het installeren draait de extensie op de achtergrond en fungeert het als een systeem dat in real-time controleert. Mocht er iets aan de hand zijn, dan krijg je daar vanzelf melding van.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

WhatsApp

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen