Facebook blikt vooruit voor thuiswerkers: zo kunnen we er straks bij zitten

Apps Wesley Akkerman 22 mei 2020
Leestijd: 2 minuten

Virtual en augmented reality worden vaak ingezet voor entertainment. Maar Facebook ziet een toekomst waarin we dit ook voor werk gebruiken. Het hoofd van de AR- en VR-afdeling binnen het bedrijf heeft een korte video gedeeld van hoe we straks allemaal zouden kunnen werken.

Hoewel de video echt niet lang is – hij duurt ongeveer acht seconden – krijgen we toch een goed beeld van wat afdelingshoofd Andrew Bosworth voor zich ziet. We zien zwevende schermen voor ons, die digitaal zijn. En dat terwijl we nog steeds de wereld om ons heen kunnen zien, vanwege het augmented reality-effect. De schermen kunnen verplaatst en vergroot of verkleind worden door middel van de inmiddels bekende virtual reality-bewegingen, zoals knijpen, zoomen, en verslepen. Het lijkt heel intuïtief te werken.

Facebook toont toekomst thuiswerken

Voor de korte demo maakt de Facebook-baas gebruik van zowel virtual als augmented reality. In de techindustrie wordt dat ook wel mixed reality genoemd. Zo kun je bijvoorbeeld nog steeds je toetsenbord zien tijdens het typen, terwijl je zes beeldschermen om je heen digitaal zijn. Zodoende hoef je je dus geen zorgen te maken over je beeldschermenset-up, want die nemen voortaan geen ruimte in beslag. Ook zien we nog een menubalk in beeld staan in de hoek, die mogelijk toegang geeft tot snelkoppelingen naar andere functies.

Facebook gaat nog iets dieper op de mogelijkheden van deze werkwijze in, op zijn eigen website. Het doel is om mensen het beste van twee werelden te geven: de fijne werkwijze via een toetsenbord en muis, terwijl je flexibel genoeg bent om overal te kunnen werken. Dat kan natuurlijk al met een laptop of tablet, maar extra schermen meezeulen is ook weer zo’n ding. Helemaal nieuw zijn de ideeën hier overigens niet. Microsoft werkt ook aan zo’n toekomst met HoloLens, terwijl er ook nog gewerkt wordt aan mixed reality-headset Magic Leap One.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Twitter

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen