Facebook verliest gebruikers (en dat gebeurde nog nooit eerder)

Apps Wesley Akkerman 3 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

Sinds de oprichting van Facebook laat het platform louter groei zien. Maar daar is deze week voor het eerst verandering in gekomen. Het bedrijf maakte tijdens de bespreking van de kwartaalcijfers bekend dagelijkse gebruikers te verliezen. Ook valt de omzet ietwat tegen, waardoor de waarde van de aandelen met twintig procent daalde.

Daardoor verliest Facebook een marktwaarde van ruim 200 miljard dollar. Het aantal gebruikers op het platform, Instagram en WhatsApp bleef nagenoeg gelijk in vergelijking met het vorige kwartaal. Maar in Noord-Amerika verdwenen er wel ruim één miljoen dagelijkse gebruikers van het sociale medium.

Facebook zet de daling in

Dat komt wellicht doordat Facebook minder relevant voor jonge gebruikers geworden is. Voor Instagram brengt het bedrijf geen cijfers naar buiten. Ondanks dit allemaal is Meta nog steeds mega winstgevend. Vorig jaar maakte het bedrijf een winst van maar liefst veertig miljard dollar, bijvoorbeeld.

Facebook Meta
Nieuwe tijden aangebroken (Afbeelding: Chris Delmas / AFP)

Ondertussen investeert moederbedrijf Meta ook miljarden. Dat geld gaat naar Reality Labs, het bedrijfsonderdeel van verantwoordelijk is voor Oculus VR, VR-software, AR-brillen en andere metaverse-achtige ondernemingen. Deze afdeling is goed voor een verlies van 10,2 miljard dollar (met een omzet van 2,3 miljard).

Meta in de toekomst

Het ziet er dus naar uit dat Meta als bedrijf minder kan gaan leunen op platformen als Facebook, Instagram en WhatsApp voor de winst. Niet dat die producten nu voor rode cijfers zorgen; maar het is duidelijk dat de daling is ingezet. De boel lijkt voor nu gestagneerd te zijn, en dat is een scenario waar je dan maar blij om moet zijn als bedrijf.

Het is geen geheim dat Facebook-oprichter Mark Zuckerberg hoog inzet op de metaverse. Dat is de toekomst voor Meta, maar dan moet er wel geïnvesteerd worden. Meta heeft geld zat en kan nog wel een paar jaar vooruit, maar dan is het nog de vraag in hoeverre investeerders dit zien zitten. De tijd zal het leren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Facebook

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen