FaceApp volgens FBI een spionagedreiging die je direct moet verwijderen

Apple Thomas Aalderink 4 dec 2019
Leestijd: 2 minuten

Afgelopen zomer was er grote paniek rondom een onschuldig ogende applicatie. Met FaceApp, de app die je jonger of ouder laat lijken en andere trucs zoals het wisselen van gender met je gezicht uithaalt, zou niet veilig zijn en door de Russen gebruikt worden om ons te bespioneren. Inmiddels heeft de FBI een onderzoek afgerond, en dit is de uitkomst.

In opdracht van Amerikaanse senator Chuck Schumer heeft de FBI onderzocht hoe gevaarlijk FaceApp is. Inmiddels is de federale instelling eruit en stuurde een brief naar Schumer. Hierin is te lezen dat alle in Rusland ontwikkelde apps door de FBI beschouwd worden als een “potentiële spionagedreiging.” Ook FaceApp is van Russische makelij en dus een mogelijk gevaar.

FBI waarschuwt voor apps uit “gevaarlijke landen”

De angst voor potentieel data misbruik is groot. Zelfs zo groot dat deze conclusie is getrokken zonder dat daar bewijs voor is. De agenten hebben namelijk geen bewijs kunnen vinden dat het bedrijf achter FaceApp, Wireless Lab, gegevens van gebruikers misbruikt en/of aan derden verkoopt.

Ondanks de gevaren was FaceApp een enorm succes:

Ondanks het gebrek aan bewijs roept de FBI mensen op om dit soort apps te verwijderen en in de toekomst niet blind applicaties te downloaden die gemaakt worden in “hostile foreign countries.” Wireless Lab zelf heeft eerder al naar buiten gebracht dat dit echt niet nodig is. De maker van FaceApp houdt stug vol dat alle foto’s direct verwijderd worden en ontkent dat ze gegevens misbruiken.

Hoe gevaarlijk is FaceApp nu echt?

Een storm in een glas water? Of daadwerkelijk gevaarlijk? Als we de media en politiek mogen geloven is het tweede het geval, maar klopt dat wel. Eerder dook kenner Raymon Mens in deze kwestie en kwam toen tot een andere conclusie. Zijn uitgebreide analyse lees je hier.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen